X

    Subscribe to New Ads!

    Receive weekly ads in your inbox!



Page 6 of 7 FirstFirst ... 34567 LastLast
Results 126 to 150 of 158

Thread: After a long needed hibernation

  1. #126
    Brilliant Idiot
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Hell on Earth
    Posts
    11,021
    Above mem clock/timings failed prime. Not surprising. It was from ryzen dram calculator which never worked on taichi x370 nor x399.
    tested repeatedly same 16k iteration same exact cores.



    Works on giga and more than likely asus since I think thats the brand the author uses.

    Taichis always been odd man out and the natural response is to run looser but...you would be wrong. Hashing out manual profiles now for the board. Might be usefull to some endusers. Seems all the memory profiles that i built on x370/x399 port right over so that should save a crapload of time.
    Attached Images Attached Images
    Last edited by chew*; 11-24-2019 at 08:40 PM.
    heatware chew*
    I've got no strings to hold me down.
    To make me fret, or make me frown.
    I had strings but now I'm free.
    There are no strings on me

  2. #127
    Brilliant Idiot
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Hell on Earth
    Posts
    11,021
    Trend continues cross vendor and all the way down to slacked 3200 mem speeds. Now ive swapped memory to gskill royals. if same outcome I think the chip may be dieing/degrading.

    If that's the case that's a first for me in 10 years, yet to damage a chip testing on air/water especially in a case where I have hardly even oced it.

    Attached Images Attached Images
    heatware chew*
    I've got no strings to hold me down.
    To make me fret, or make me frown.
    I had strings but now I'm free.
    There are no strings on me

  3. #128
    Brilliant Idiot
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Hell on Earth
    Posts
    11,021
    Finalized settings on the giga Aorus master. Included a screenshot with voltages and timings. I also took out my 15-15-15-35 3600 gskill kit tossed in a set of gskill royal 16-16-16-36 3600 in used the same identical settings and its currently 15 hours in passing prime so it appears bdie is bdie regardless of bin if settings are tuned well. The only other setting you might want to play with is ODT but its working so I have left it alone.

    I should also point out that I ran some aida and noticed interesting results when comparing both sets of memory. Seems we still don't have some access to some hidden timings that can effect performance as everything else was identical. I'll post those results up later.

    Also should point out in the 24/7 stability department on r1 I found less is more when it pertains to vdimm and the trend continues on r3. I wonder if this is what pilsy was experiencing on his aorus as 1.45vdimm passed with fan on memory and failed without. 1.4v passed without a fan.



    Attached Images Attached Images
    heatware chew*
    I've got no strings to hold me down.
    To make me fret, or make me frown.
    I had strings but now I'm free.
    There are no strings on me

  4. #129
    Brilliant Idiot
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Hell on Earth
    Posts
    11,021
    Ported settings to gskill royal = pass.

    Also locked frequency and retested aida and the anomaly went away so must have been a fluke with fluctuating cpu speed or maybe origin was doing something in background.





    Attached Images Attached Images
    heatware chew*
    I've got no strings to hold me down.
    To make me fret, or make me frown.
    I had strings but now I'm free.
    There are no strings on me

  5. #130
    Brilliant Idiot
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Hell on Earth
    Posts
    11,021
    probably overkill but I ran hci 2000% coverage as well.

    Attached Images Attached Images
    heatware chew*
    I've got no strings to hold me down.
    To make me fret, or make me frown.
    I had strings but now I'm free.
    There are no strings on me

  6. #131
    Brilliant Idiot
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Hell on Earth
    Posts
    11,021
    I explored a few things today as far as PBO goes and people claiming it never hits peak rated PBO speeds without some modifications.

    So first up we tested AMD overdrive creator mode auto overclocking.

    For all testing affinity was set to core 8. c05 = core 8 so this is not an idle core but a loaded core.

    32m pi 4.6 exceeded.

    cinebench could not exceed 4.6





    After finding an app (32m pi) that could exceed 4.6 I tested without AMD overdrive and just my memory tune.



    Armed with this info and just simply knowing AMD all to well from my experience of working with them for years I ran one last test with defaults loaded and no memory/NB clock.

    Nailed it. Just as they most likely tested and in a lightly threaded app as they claimed. Highest boost recordable is achieved at completely stock and I saw higher than I was able to screenshot.

    Attached Images Attached Images
    Last edited by chew*; 12-10-2019 at 10:33 AM.
    heatware chew*
    I've got no strings to hold me down.
    To make me fret, or make me frown.
    I had strings but now I'm free.
    There are no strings on me

  7. #132
    Brilliant Idiot
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Hell on Earth
    Posts
    11,021
    Taichi settings. 1.4vddr leave vtt auto.

    Ran overkill stability tests as usual.

    testing gskill royal 3600 to make sure settings port from 1 set to another now, post that up when its done.





    Attached Images Attached Images
    heatware chew*
    I've got no strings to hold me down.
    To make me fret, or make me frown.
    I had strings but now I'm free.
    There are no strings on me

  8. #133
    Brilliant Idiot
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Hell on Earth
    Posts
    11,021
    new driver out for AMD vgas.

    old driver


    new driver
    Attached Images Attached Images
    heatware chew*
    I've got no strings to hold me down.
    To make me fret, or make me frown.
    I had strings but now I'm free.
    There are no strings on me

  9. #134
    Xtreme Cruncher
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Ohio
    Posts
    3,112
    I had the exact same finding with the 3700x and 3900x on the turbo. Also used Super Pi to validate my findings.
    ~1~
    AMD Ryzen 9 3900X
    GigaByte X570 AORUS LITE
    Trident-Z 3200 CL14 16GB
    AMD Radeon VII
    ~2~
    AMD Ryzen ThreadRipper 2950x
    Asus Prime X399-A
    GSkill Flare-X 3200mhz, CAS14, 64GB
    AMD RX 5700 XT

  10. #135
    Xtreme Cruncher
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Ohio
    Posts
    3,112
    Also, nice run.

    Here is my 3900x - Radeon VII Stock run on new driver.

    ~1~
    AMD Ryzen 9 3900X
    GigaByte X570 AORUS LITE
    Trident-Z 3200 CL14 16GB
    AMD Radeon VII
    ~2~
    AMD Ryzen ThreadRipper 2950x
    Asus Prime X399-A
    GSkill Flare-X 3200mhz, CAS14, 64GB
    AMD RX 5700 XT

  11. #136
    Brilliant Idiot
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Hell on Earth
    Posts
    11,021
    Forgot to post these up for the royals. settings ported fine.

    I went to my shop and stole my other set of 3600 out to test 4 dimm matched sticks operation.

    Haven't decided which is the culprit yet but so far no luck running even remotely tuned on taichi.





    Attached Images Attached Images
    heatware chew*
    I've got no strings to hold me down.
    To make me fret, or make me frown.
    I had strings but now I'm free.
    There are no strings on me

  12. #137
    Brilliant Idiot
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Hell on Earth
    Posts
    11,021
    Quote Originally Posted by charged3800z24 View Post
    Also, nice run.

    Here is my 3900x - Radeon VII Stock run on new driver.

    Were you in game mode or legacy mode or manual OC? @13xxx cpu score you would slaughter my 5700xt stock run.

    Speaking of which "game" legacy mode does not boost as high for whatever reason. Possibly 1004 agesa solved native default boost operation but has not addressed it in all modes of operation as of yet.
    Last edited by chew*; 12-14-2019 at 08:39 AM.
    heatware chew*
    I've got no strings to hold me down.
    To make me fret, or make me frown.
    I had strings but now I'm free.
    There are no strings on me

  13. #138
    Xtreme Cruncher
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Ohio
    Posts
    3,112
    Was not using anything but defaults. Clean loaded win 10 1909 and enabled AMP profile for RAM. BIOS vF10 for x570 Aorus Elite.
    ~1~
    AMD Ryzen 9 3900X
    GigaByte X570 AORUS LITE
    Trident-Z 3200 CL14 16GB
    AMD Radeon VII
    ~2~
    AMD Ryzen ThreadRipper 2950x
    Asus Prime X399-A
    GSkill Flare-X 3200mhz, CAS14, 64GB
    AMD RX 5700 XT

  14. #139
    Brilliant Idiot
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Hell on Earth
    Posts
    11,021
    Quote Originally Posted by charged3800z24 View Post
    Was not using anything but defaults. Clean loaded win 10 1909 and enabled AMP profile for RAM. BIOS vF10 for x570 Aorus Elite.
    Yah something is off and robbing you. I doubt its the memory/tune its not worth that much. My guess would be either were warm and throttled cpu or out of curiosity are you running a ryzen high performance power plan?

    Here just for an example. 3800x creator mode auto OC which puts the clock speeds almost on par with 3900x base/boost. It puts this 8c chip way to close to your 12c cpu score. Im guessing a 13k cpu score run puts you 10,2-10,3 in timespy.

    Attached Images Attached Images
    heatware chew*
    I've got no strings to hold me down.
    To make me fret, or make me frown.
    I had strings but now I'm free.
    There are no strings on me

  15. #140
    Xtreme Cruncher
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Ohio
    Posts
    3,112
    I do have Ryzen High Perf. selected.
    ~1~
    AMD Ryzen 9 3900X
    GigaByte X570 AORUS LITE
    Trident-Z 3200 CL14 16GB
    AMD Radeon VII
    ~2~
    AMD Ryzen ThreadRipper 2950x
    Asus Prime X399-A
    GSkill Flare-X 3200mhz, CAS14, 64GB
    AMD RX 5700 XT

  16. #141
    Brilliant Idiot
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Hell on Earth
    Posts
    11,021
    well that seems odd then. This isn't like a tweaked OS setup for benching. It's also pretty dirty from driver board cpu swaps. Something appears to be hurting the cpu score.
    heatware chew*
    I've got no strings to hold me down.
    To make me fret, or make me frown.
    I had strings but now I'm free.
    There are no strings on me

  17. #142
    Xtreme Cruncher
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Ohio
    Posts
    3,112
    CPU-z and Cinebench both are good and Turbo is working as expected as well... I re-ran the run a few times even with some tweaks and the score is now 1000 point lower every time.
    ~1~
    AMD Ryzen 9 3900X
    GigaByte X570 AORUS LITE
    Trident-Z 3200 CL14 16GB
    AMD Radeon VII
    ~2~
    AMD Ryzen ThreadRipper 2950x
    Asus Prime X399-A
    GSkill Flare-X 3200mhz, CAS14, 64GB
    AMD RX 5700 XT

  18. #143
    Brilliant Idiot
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Hell on Earth
    Posts
    11,021
    That is really odd.

    I ran prime for 22 hours with the auto OC plus the memory profile. Seems it can swap between boards cpus and high quality bdie and just work so I'm calling that a wrap.

    Shoved my 3600 c15 4x8gb back in my intel rig ill just be using the royals from this point forward as it does not seem to matter which sets of bdie I use. I'm far from impressed with the 4x8gb operation in the AMD boards still so i'll pick up a set of 2x16gb as DR always seemed to work better on r1 as well vs 4x8 setups.

    Attached Images Attached Images
    Last edited by chew*; 12-15-2019 at 12:41 PM.
    heatware chew*
    I've got no strings to hold me down.
    To make me fret, or make me frown.
    I had strings but now I'm free.
    There are no strings on me

  19. #144
    Xtreme Cruncher
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Ohio
    Posts
    3,112
    Chew*

    I monitored the CPU in Task Manger during the Time Spy Benchmark. The CPU test hit 90% at max and was for barely a second shortly before end of the test. It sat near 70-80% the rest of the test.
    ~1~
    AMD Ryzen 9 3900X
    GigaByte X570 AORUS LITE
    Trident-Z 3200 CL14 16GB
    AMD Radeon VII
    ~2~
    AMD Ryzen ThreadRipper 2950x
    Asus Prime X399-A
    GSkill Flare-X 3200mhz, CAS14, 64GB
    AMD RX 5700 XT

  20. #145
    Xtreme Cruncher
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    NE Ohio, USA
    Posts
    1,579
    Yeah, I'm having difficulty getting my TridentZ b-die 3600C15 4x8GB stick to actually run at 15-15-15-35 stock settings. No matter what I try its at 16-15-15-35. Geardown disabled and system won't boot lol. 3900X on a Crosshair 7.

    Time to stick in my 2x16GB Neo 16-19-19-39 and call it a day
    Home PC -- 24/7 Cruncher #1
    GA-P67A-UD4-B3 BIOS F8 mod, 2600k (L051B138) @ 4.5 GHz, 1.260v full load, Arctic Liquid 120, (Boots Win7 @ 5.6 GHz per Massman binning)
    Samsung Green 2x4GB @2133 C10, 2x MSI 1660ti, Vertex 4 128GB, 2x3TB WD Red RAID1, BR Burner, Win7 Ult x64, Enthoo Pro, HX750

    Work PC -- 24/7 Cruncher #2 ... Crucial M225 64GB SSD Donated to Endurance Testing (Died at 968 TB of writes...no that is not a typo!)
    GA-EP45T-UD3LR BIOS F10 modded, Q6600 G0 VID 1.212 (L731B536), 3.6 GHz 9x400 @ 1.312v full load, Zerotherm Zen FZ120
    OCZ 2x2GB DDR3-1600MHz C7, Gigabyte 7950 @1200/1250, Crucial MX100 128GB, 2x1TB WD Red RAID1, Win7 Ent x64, Centurion 590, XFX PRO650W

    Music System
    SB Server->SB Touch w/Android Tablet as a remote->S/PDIF->Denon AVR-X3300W->JBL Studio Series Floorstanding Speakers


  21. #146
    Xtreme Cruncher
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Ohio
    Posts
    3,112
    Latest AMD driver, 2050 core / 1200 mem on the Radeon VII still stock CPU. Look like my CPU is functioning properly now

    ~1~
    AMD Ryzen 9 3900X
    GigaByte X570 AORUS LITE
    Trident-Z 3200 CL14 16GB
    AMD Radeon VII
    ~2~
    AMD Ryzen ThreadRipper 2950x
    Asus Prime X399-A
    GSkill Flare-X 3200mhz, CAS14, 64GB
    AMD RX 5700 XT

  22. #147
    Xtreme Addict
    Join Date
    May 2007
    Location
    Romania
    Posts
    1,246
    Looks like he is again stuck in the basement for 6 weeks. Was curious if he tested the C8 impact and if he did find any timings difference at speeds he tests versus normal boards.

  23. #148
    Xtreme Legend
    Join Date
    Jun 2002
    Location
    Cambridge, NY
    Posts
    1,935
    Hiya Boys

    Icee has been bored so changed out my i7-5960X rig for my beloved AMD, specifically a 3900x on a custom watercooled loop utilizing EKWB and Optimus parts. I didn't end up winning the silicon lottery, much like the old days as this puppy takes a lot of volts to run 24 threads, and similar to run up to 4550 on 12 cores/12 threads. Regardless, not too shabby bandwidth with this puppy at this point It's stable enough to run 3D, and I have a 5700 XT on board watercooled with an NZXT 280mm AIO for the time being. Have been planting it pretty deep in Intel territory in some of the 5700 XT 3Dmark benches, some 1st's, top tens and some not high enough yet, but having fun and that's what counts. Welp, here's a screenie for ya's

    Randi


  24. #149
    I am Xtreme FlanK3r's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Czech republic
    Posts
    6,797
    it is very nice Ryzen 9 3900X, if is it stable!
    ROG Power PCs - Intel and AMD
    CPUs:i9-7900X, i9-9900K, i7-6950X, i7-5960X, i7-8086K, i7-8700K, 4x i7-7700K, i3-7350K, 2x i7-6700K, i5-6600K, R7-2700X, 4x R5 2600X, R5 2400G, R3 1200, R7-1800X, R7-1700X, 3x AMD FX-9590, 1x AMD FX-9370, 4x AMD FX-8350,1x AMD FX-8320,1x AMD FX-8300, 2x AMD FX-6300,2x AMD FX-4300, 3x AMD FX-8150, 2x AMD FX-8120 125 and 95W, AMD X2 555 BE, AMD x4 965 BE C2 and C3, AMD X4 970 BE, AMD x4 975 BE, AMD x4 980 BE, AMD X6 1090T BE, AMD X6 1100T BE, A10-7870K, Athlon 845, Athlon 860K,AMD A10-7850K, AMD A10-6800K, A8-6600K, 2x AMD A10-5800K, AMD A10-5600K, AMD A8-3850, AMD A8-3870K, 2x AMD A64 3000+, AMD 64+ X2 4600+ EE, Intel i7-980X, Intel i7-2600K, Intel i7-3770K,2x i7-4770K, Intel i7-3930KAMD Cinebench R10 challenge AMD Cinebench R15 thread Intel Cinebench R15 thread

  25. #150
    Overclocking Guru
    Join Date
    May 2002
    Location
    SoCal, USA
    Posts
    5,221
    MrIcee, Good to see you my friend
    I remember I owe 5 bucks Randi, as soon as I get my $1200, life sucks and then you die check I'll pay paypall you.
    Lets do some Overclocking!!

Page 6 of 7 FirstFirst ... 34567 LastLast

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •