Page 154 of 179 FirstFirst ... 54104144151152153154155156157164 ... LastLast
Results 3,826 to 3,850 of 4457

Thread: ASUS Maximus II Formula - new P45 king?

  1. #3826
    Registered User
    Join Date
    May 2008
    Location
    Czech Republic
    Posts
    59
    For the moment ill keep like this for 1-2 weeks till ill receive my new cooler and after that i will desamble the hole system and i will try to fix this ty heatsink properly. Right now with the ambiental temp quite high, is very hot on my location the biggest temps i saw on NB and SB in full load was 67 C for NB, 60 C SB and 62 C for mosfets. Worst than this could not be.
    || Q9450 + Prolimatech Megahalems / Noctua NH-D14 || ASUS Maximus 2 Formula 1901 ||
    || OCZ DDR2 PC2-9200 Flex II 4GB || Sapphire ATI Radeon HD 5870 Vapor-X ||
    || 2 x WD 640 GB AAKS || Antec P180 + Antec True Power Quatro 850W ||
    || Plextor 810SA + Samsung SH-S223Q || Steelseries Xai + Taito + Logitech G15 v2 ||

  2. #3827
    Xtreme Enthusiast
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    UK
    Posts
    531
    Mosfets & SB are fine in comparison to mine. The SB does run hot, but it can take it, and probably a lot more. I think you'll find it's quite a different chip to the 45nm NB, hence the higher voltage & temps. The mosfets are also normal, trust me, I've put some aftermarket pure copper sinks on them and the temp only dropped by 1-2C, they will run hot on most boards from my experience.

    I will have to test the difference between having the Asus heatsink system on there and having 'all seperate' sinks and see how they compare. Although I didn't notice anything major the last time (I think the SB ran hotter), I think it would be interesting to see if any heat from one area has a significant impact on others.

    Gigabyte EX58A-UD3R F6 : i7 920 D0 4.4GHz 1.4v : 4Gb G.Skill ECO 6-8-6-24 1.54v
    Apogee XT & MCW30 : XSPC Dual 750 w/DDC+18W : RX120 & RX240 : Tygon tubing : Corsair HX 850
    2x750Gb 7200.12 RAID0 : 2x500Gb 7200.12 RAID1 : Samsung DVD-RW : LG BD-R
    Antec P182 with 5 x Noctua NF-P12 & 1 x Akasa Apache
    M-Audio Delta 1010 (Rack) : Behringer Truth B2031A
    XFX 5770 + 8600GTS (physx) : 2x Samsung Syncmaster 710n

    Lappy: Asus C90s & E7500 @3.17GHz w/ 4Gb RAM & top scoring 8600m GT DDR2



  3. #3828
    Registered User
    Join Date
    May 2008
    Location
    Czech Republic
    Posts
    59
    Quote Originally Posted by In-Fluence View Post
    I think it would be interesting to see if any heat from one area has a significant impact on others.
    I think the SB is heated more than usual in my case because im using accelero xtreme 8800 on my 8800GTX and a lot of hot air is going directly to SB and to NB for sure, ill change the video soon and probably ill see some improvement in the temps area, the only problem is if is posible to take off that hard rubber from the legs of the headsink and i hope to not damage anything.
    || Q9450 + Prolimatech Megahalems / Noctua NH-D14 || ASUS Maximus 2 Formula 1901 ||
    || OCZ DDR2 PC2-9200 Flex II 4GB || Sapphire ATI Radeon HD 5870 Vapor-X ||
    || 2 x WD 640 GB AAKS || Antec P180 + Antec True Power Quatro 850W ||
    || Plextor 810SA + Samsung SH-S223Q || Steelseries Xai + Taito + Logitech G15 v2 ||

  4. #3829
    Banned
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    1,941
    Quote Originally Posted by DaLiu View Post
    Guys i have a question, i tried to find all over the internet any detail about the NB and SB temps and how they can be fixed, i think the biggest problem is the "legs" (dont know how to call them) from the heatsink (SB-NB-heatpipes), they are a little bit long and even if i use washers under the mobo basically i cant make the heatsink to put pressure on the NB only if i cut a little from the legs, i hope you understand me, and im sure this is the biggest problem in my case because i already desamble the heatsink from them mobo 2 times just to be sure that i put the MX2 correctly on NB and SB. I tried to find a better picture with the heatsink of M2F but i didnt find any from different view, basically there are the legs with some hard rubber over them, i think if i manage to take off that rubber i could put a better presure over the nb, sb and mosfets (even this are going on 60C in full load). What do you think, right now im waiting for Prolimatech Megahalems which is coming only in 10 days and when i have the cooler im going to try to fix the heatsink as i said.
    Have you tried adding extra washers to the back side of the board to increase the pressure?

  5. #3830
    Registered User
    Join Date
    May 2008
    Location
    Czech Republic
    Posts
    59
    Quote Originally Posted by Grnfinger View Post
    Have you tried adding extra washers to the back side of the board to increase the pressure?
    Not yet, but as i said i think the biggest problem in putting the pressure over the NB is that the legs are quite long and that rubber is to hard, is not banding, dont know if you understand me, my english sucks. Maybe im wrong, ill check it when i get the new cooler to do everything one time, right now i dont have the washers, they will come with the cooler, in the same order.
    || Q9450 + Prolimatech Megahalems / Noctua NH-D14 || ASUS Maximus 2 Formula 1901 ||
    || OCZ DDR2 PC2-9200 Flex II 4GB || Sapphire ATI Radeon HD 5870 Vapor-X ||
    || 2 x WD 640 GB AAKS || Antec P180 + Antec True Power Quatro 850W ||
    || Plextor 810SA + Samsung SH-S223Q || Steelseries Xai + Taito + Logitech G15 v2 ||

  6. #3831
    Xtreme Member
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    370
    Quote Originally Posted by In-Fluence View Post
    Mosfets & SB are fine in comparison to mine. The SB does run hot, but it can take it, and probably a lot more. I think you'll find it's quite a different chip to the 45nm NB, hence the higher voltage & temps. The mosfets are also normal, trust me, I've put some aftermarket pure copper sinks on them and the temp only dropped by 1-2C, they will run hot on most boards from my experience.

    I will have to test the difference between having the Asus heatsink system on there and having 'all seperate' sinks and see how they compare. Although I didn't notice anything major the last time (I think the SB ran hotter), I think it would be interesting to see if any heat from one area has a significant impact on others.
    I'm pretty sure the NB is 65nm.

    P45 - 65nm

    P35/X38/X48 - 90nm
    ES Q9550 E0 @ 4.0GHz (471x8.5) 1.256v
    TR-Ultra-120-X, 115CFM 120mm fan
    Maximus II Formula @ 1884MHz FSB
    Ballistix DDR2-800 (4x1GB) 1132MHz 5-5-5-5-15 4-55-8-14-11-3-8-5-4-2T
    eVGA GTX 280 @ 702c/1404s/1260m (1.175v)

    Auzentech XPlosion DTS-Interactive Vantage 'X'-6,727
    300GB Velociraptor, PC P&C 750W
    (3)120mm, (2)90mm, (1)250mm case fans in TT Armor

    27.5" LCD/Z-5500-office, 95" 720P projector/7.1ch-living room
    Logitech Driving Force Pro-Microsim Racing Pod

  7. #3832
    Xtreme Enthusiast
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    UK
    Posts
    531
    I stand corrected

    Gigabyte EX58A-UD3R F6 : i7 920 D0 4.4GHz 1.4v : 4Gb G.Skill ECO 6-8-6-24 1.54v
    Apogee XT & MCW30 : XSPC Dual 750 w/DDC+18W : RX120 & RX240 : Tygon tubing : Corsair HX 850
    2x750Gb 7200.12 RAID0 : 2x500Gb 7200.12 RAID1 : Samsung DVD-RW : LG BD-R
    Antec P182 with 5 x Noctua NF-P12 & 1 x Akasa Apache
    M-Audio Delta 1010 (Rack) : Behringer Truth B2031A
    XFX 5770 + 8600GTS (physx) : 2x Samsung Syncmaster 710n

    Lappy: Asus C90s & E7500 @3.17GHz w/ 4Gb RAM & top scoring 8600m GT DDR2



  8. #3833
    Registered User
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Berlin, Germany
    Posts
    37
    Back again,

    @ Lenny-Rhys:

    So, I just use your advice bumping the SB voltage up to 1.2V and while I still can't get the 500+ FSB primestable at 1.45V NB, 1.4V VTT and 1.6V PLL, I could drop some voltages at 490 (here the first picture of it - watching l.a. confidential and writing this post).

    It feels so stable, everything is flawless, no lagging , nothing. I'll do some adjustements and testing it again by less voltages on PLL, NB and VTT.

    And it seems too, that I underestimated my 1,3125 VID G0. Never testing it at about 3 Ghz, but 1.19V VCore is nice (ok - it's blend test) .


    after 1 hour


    after 2,5 hours



    Still nothing , passed 768k, no 12k...

    By the way my 2nd pair DDR2 8500 Dominators from Corsair just said goodbye. One of them do some heavy mistakes while testing it with Memtest 3.86, even I never oced them over 1066 Mhz.
    I've to replace them by Corsair (2 months old) and so this test is only by 4 GB RAM.

    Plus I'll want to see how high I can get the FSB by 1.45V NB, 1.4V VTT and 1.6V PLL to boot Win7 and validate it by CPU-Z.

    And the RAM Timings and so on aren't optimized/done yet.


    So thanks for now .

    P.S. 12k passed -> 14k ...


    *** update ***

    did some test by reducing VTT/NB/PLL ... CPU GTL 20/-25/20/-25 NB 30

    FSB 490:

    1.25/1.25/1.51 Winboot Freez , no BS
    1.29/1.29/1.51 Sysfreez by LargeFFT 15min, no BS
    1.29/1.29/1.53 Sysfreez by LargeFFT 25min, no BS
    1.32/1.32/1.53 Sysfreez by LargeFFT 25min, no BS
    1.34/1.34/1.53 Sysfreez by LargeFFT 25min, no BS
    1.36/1.36/1.55 all stable LargeFFT,Small FFT,Blend,Custom - did 3 hours without errors - just a first test

    Strange, that it's such an increase on voltages, because even by 1.29V thre is no lagging etc. , perhaps have to readjust the GTLs and skews though in the last tests there was no improvement to see against de 20/-25/30 setuo.

    Did just a spontaneous validate test

    FSB 520 validated by 1.4 VTT, 1.45 NB, 1.55PLL

    http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=611876.

    But as you can see there are only 2 cores active. So I must be at my sys max. Did a short blend test on 520 for 1 hour and it worked without errors though cpu was at 3.12 Ghz and I forgot to set the Vcore right .
    Last edited by Haes; 07-22-2009 at 06:30 AM.

  9. #3834
    Banned
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Scotland
    Posts
    926
    I'm pretty sure the P45 NB is 45nm going by lots of reading in the past and also on guides for the NB GTL's Tweaking.

    The SB can be hotter for many reasons but also as its encased in black resin (like the old NF2) unlike the NB which has a bare die.

  10. #3835
    Registered User
    Join Date
    May 2008
    Location
    Czech Republic
    Posts
    59
    Guys can you please check something for me because i have a feeling that my temp sensors for NB and SB are reporting with around 10 C more. Basically after my PC was shutdown for around 8 hours i start the pc and right away i checked the temps in the BIOS, MB - 27, CPU - 28, NB - 38 and SB - 36 just after 10 seconds i pushed the button to start the computer, do you think is posible to rise the temp for NB and SB so fast or is a bad reporting? Because if is a bad reporting basically my temps are fine. Any help will be much appreciated, thanks guys!

    Could you please check you temps for NB and SB in bios right away after you start you computer (being shutdown for couple of hours) just to check what are your tems just after you start the computer comparing with mine. Thanks!
    Last edited by DaLiu; 07-22-2009 at 10:32 PM.
    || Q9450 + Prolimatech Megahalems / Noctua NH-D14 || ASUS Maximus 2 Formula 1901 ||
    || OCZ DDR2 PC2-9200 Flex II 4GB || Sapphire ATI Radeon HD 5870 Vapor-X ||
    || 2 x WD 640 GB AAKS || Antec P180 + Antec True Power Quatro 850W ||
    || Plextor 810SA + Samsung SH-S223Q || Steelseries Xai + Taito + Logitech G15 v2 ||

  11. #3836
    Xtreme Enthusiast
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Scotland
    Posts
    781
    I'm getting roughly 50C load on NB and SB with the stock cooler, ambient temp is about 20C.

    @ Haes - glad you had some success with 1.2 SB!
    i7 920 D0 | TRUE Cu | ASUS RIIIE | 6GB Dominator GT | Gigabyte GTX480 Special Edition | Win7 Ultimate x64

  12. #3837
    Registered User
    Join Date
    May 2008
    Location
    Czech Republic
    Posts
    59
    Quote Originally Posted by LennyRhys View Post
    I'm getting roughly 50C load on NB and SB with the stock cooler, ambient temp is about 20C.

    @ Haes - glad you had some success with 1.2 SB!
    Can you check it please directly in the bios right away after you start the computer (not using it for couple of hours) just to see what is the starting temps for NB and SB in your case because in my case they are starting looks like from 38 for NB and 36 for SB and usually it supose to be around 27-28 C, im thinking that my mobo is not reporting corectly the SB and NB temps, for MB, CPU and PWM looks like the temps when i start the computer after not using for couple of hours are around 28 C and for the NB and SB are with 10 C more.
    || Q9450 + Prolimatech Megahalems / Noctua NH-D14 || ASUS Maximus 2 Formula 1901 ||
    || OCZ DDR2 PC2-9200 Flex II 4GB || Sapphire ATI Radeon HD 5870 Vapor-X ||
    || 2 x WD 640 GB AAKS || Antec P180 + Antec True Power Quatro 850W ||
    || Plextor 810SA + Samsung SH-S223Q || Steelseries Xai + Taito + Logitech G15 v2 ||

  13. #3838
    Xtreme Member
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    370
    Quote Originally Posted by humeyboy View Post
    I'm pretty sure the P45 NB is 45nm going by lots of reading in the past and also on guides for the NB GTL's Tweaking.

    The SB can be hotter for many reasons but also as its encased in black resin (like the old NF2) unlike the NB which has a bare die.
    Nope. Just google '65nm P45' and it's all over the place. Here's a good example:

    http://www.anandtech.com/cpuchipsets...oc.aspx?i=3325

    There is no 45nm NB chipset that I'm aware of. The reason the P45 is different is not b/c it's 45nm, but b/c it's 65nm, and all other chipsets are 90nm.

    Quote Originally Posted by DaLiu View Post
    Guys can you please check something for me because i have a feeling that my temp sensors for NB and SB are reporting with around 10 C more. Basically after my PC was shutdown for around 8 hours i start the pc and right away i checked the temps in the BIOS, MB - 27, CPU - 28, NB - 38 and SB - 36 just after 10 seconds i pushed the button to start the computer, do you think is posible to rise the temp for NB and SB so fast or is a bad reporting? Because if is a bad reporting basically my temps are fine. Any help will be much appreciated, thanks guys!

    Could you please check you temps for NB and SB in bios right away after you start you computer (being shutdown for couple of hours) just to check what are your tems just after you start the computer comparing with mine. Thanks!
    Chips can heat up in an instant and cool down in an instant. I seriously doubt your sensors are messed up. It's more likely due to your high ambient temps, and/or bad HS contact. You may also be using too much TIM by the looks of your pic above.
    Last edited by jason4207; 07-23-2009 at 07:06 AM.
    ES Q9550 E0 @ 4.0GHz (471x8.5) 1.256v
    TR-Ultra-120-X, 115CFM 120mm fan
    Maximus II Formula @ 1884MHz FSB
    Ballistix DDR2-800 (4x1GB) 1132MHz 5-5-5-5-15 4-55-8-14-11-3-8-5-4-2T
    eVGA GTX 280 @ 702c/1404s/1260m (1.175v)

    Auzentech XPlosion DTS-Interactive Vantage 'X'-6,727
    300GB Velociraptor, PC P&C 750W
    (3)120mm, (2)90mm, (1)250mm case fans in TT Armor

    27.5" LCD/Z-5500-office, 95" 720P projector/7.1ch-living room
    Logitech Driving Force Pro-Microsim Racing Pod

  14. #3839
    Banned
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    1,941
    I would agree
    after a closer look at the nasty glob ooozing from the NB I would say there is way to much paste, its doing more harm than good

  15. #3840
    Registered User
    Join Date
    May 2008
    Location
    Czech Republic
    Posts
    59
    Quote Originally Posted by Grnfinger View Post
    I would agree
    after a closer look at the nasty glob ooozing from the NB I would say there is way to much paste, its doing more harm than good
    Is not much, is just a thin layer but because the size of the thermalright hr-5 is smaller than the size of stock heatsink you can see some paste on the edge, anyway i will do the job again next week and i will clean everything and do it again with a very thin layer.

    Anyway for my curiosity please check the temps for NB and SB in the bios when you turn on your computer.
    || Q9450 + Prolimatech Megahalems / Noctua NH-D14 || ASUS Maximus 2 Formula 1901 ||
    || OCZ DDR2 PC2-9200 Flex II 4GB || Sapphire ATI Radeon HD 5870 Vapor-X ||
    || 2 x WD 640 GB AAKS || Antec P180 + Antec True Power Quatro 850W ||
    || Plextor 810SA + Samsung SH-S223Q || Steelseries Xai + Taito + Logitech G15 v2 ||

  16. #3841
    Xtreme Enthusiast
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Scotland
    Posts
    781
    My "cold boot" chipset temps are in the low 30s. When I got to windows my NB temp was 35C and climbing.

    It sits at 46C when all my case fans are on; with the top fan turned off (I accidentally snapped a cable ) my NB temp climbs to over 50C, which shows just how much a big exhaust fan helps case airflow.
    i7 920 D0 | TRUE Cu | ASUS RIIIE | 6GB Dominator GT | Gigabyte GTX480 Special Edition | Win7 Ultimate x64

  17. #3842
    Banned
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    1,941
    mine are in the 22-24c range when I power up my rig sits in a 17c room tho so I'm not really one to compare with
    I'm also cooling NB and SB with water

  18. #3843
    Xtreme Member
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Czech Republic
    Posts
    289
    hello guys...tell me please, what are your best FSB frequencies with C2D E8x00...I want to buy this board, but I am sceptic, because I didn't find much high FSB results...very thanks Blue Storm

  19. #3844
    Xtreme Member
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    germany
    Posts
    243
    I am stable at 500FSB with my E8400 (still trying to get 533 stable). But with the X38 MF I didn`t get the CPU booting above 510FSB, with the M2F I already booted with 550FSB.


  20. #3845
    Banned
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Scotland
    Posts
    926
    On a Dual 500FSB should be easy, I had it on a E8600 with 8GB.

    I don't know why I did not try more but probably as I had my heart set on jumping to 600FSB but would need 1200MHZ Memory (I can boot mines to 1175 with all 8GB/4 Modules with no fancy tweaks or voltages but still the same with only 2GB/1 Modules fitted, so assume its lack of Bios support).

    Other peeps here have the same Rev 1.1 Memory and have had it over 1200mhz in other Mobos but hit same 1175mhz wall on this Mobo.

    I did this with very low voltages, NB was 1.2v (default is 1.1).

    I now only last night got 500FSB with the Quad (not stable yet).

    Again lowish voltages even leave on Auto (apart from PLL which is too high on Auto), its all about getting the CPU and NB GTL Voltages correct, the killer is positive values are in 10's but minuses are in 5's so give better finer adjustment.

    Before this I could not even Save and Exit the Bios at 500FSB, simply put my monitor into standby.

    I have a sore head as of sitting up tp 9am messing with different Bios's and settings but there is not 1 thing I can say for sure apart from above because it would work with settings then not work with them next time, then work again.

    Very strange and temperamental.

    The only thing I have not done due to laziness and fact I have a cool running NB/SB as a later batch (still A2) is redo the TIM.

    I would ask anyone here if they redid the TIM not due to heat (had normal temps) and found it actually held stabilise settings they were not stable before.
    Last edited by humeyboy; 07-26-2009 at 06:15 AM.

  21. #3846
    Xtreme Member
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Czech Republic
    Posts
    289
    I received this board today, but I have problem with sound card...it is connected on board, but Windows can't find it...It shows, I have no sound card...my system is Windows Vista Ultimate 32bit...do you know, what is the problem?

  22. #3847
    Banned
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Scotland
    Posts
    926
    I do not use the includes Soundcard so sorry no clue and ain't seen/heard about any real issues.

  23. #3848
    Registered User
    Join Date
    May 2008
    Location
    Czech Republic
    Posts
    59
    Quote Originally Posted by Blue Storm View Post
    I received this board today, but I have problem with sound card...it is connected on board, but Windows can't find it...It shows, I have no sound card...my system is Windows Vista Ultimate 32bit...do you know, what is the problem?
    Check in BIOS if on board audio is enabled.
    || Q9450 + Prolimatech Megahalems / Noctua NH-D14 || ASUS Maximus 2 Formula 1901 ||
    || OCZ DDR2 PC2-9200 Flex II 4GB || Sapphire ATI Radeon HD 5870 Vapor-X ||
    || 2 x WD 640 GB AAKS || Antec P180 + Antec True Power Quatro 850W ||
    || Plextor 810SA + Samsung SH-S223Q || Steelseries Xai + Taito + Logitech G15 v2 ||

  24. #3849
    Registered User
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Varna, Bulgaria
    Posts
    60
    Quote Originally Posted by Blue Storm View Post
    I received this board today, but I have problem with sound card...it is connected on board, but Windows can't find it...It shows, I have no sound card...my system is Windows Vista Ultimate 32bit...do you know, what is the problem?
    Have you connected it to the right port ? Because if not, it doesn't work at all
    Look at the attached image.
    24/7 System:
    | Q9650@4.32Ghz (9*475@1.4375v.) | ASUS Maximus II Formula | 2*2GB G.SKILL@1140Mhz | 2 * HE103UJ (RAID0) | BFG GTX280 OC (700/1540/2680) | CoolerMaster RealPower 1000W | LG 24" L245WP | Logitech MX5500 |

    Liquid cooling setup:
    CPU Loop: Apogee GTZ | TC PA120.3 | MCP355
    GPU/NB Loop: EK-FC280GTX | EK-NB 5 | TC PA120.2 | MCP355

    All in my CM ATCS840

  25. #3850
    Xtreme Member
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Denmark
    Posts
    230
    Quote Originally Posted by Blue Storm View Post
    I received this board today, but I have problem with sound card...it is connected on board, but Windows can't find it...It shows, I have no sound card...my system is Windows Vista Ultimate 32bit...do you know, what is the problem?
    Did you remember to install the drivers?

Page 154 of 179 FirstFirst ... 54104144151152153154155156157164 ... LastLast

Tags for this Thread

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •