Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 25 of 44

Thread: Help me stabilize my X2 550 unlocked.

  1. #1
    Xtreme Member
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Melbourne, Australia
    Posts
    364

    Help me stabilize my X2 550 unlocked.

    G'day,

    Just wondering if anyone can offer any advice to try & stabilize my X2 550. Unlocked the additional 2 cores, now here's the fun part.

    Core 0 & 3, can Orthos/SuperPi all day long. Pretty much anything.
    Core 1 Instant Orthos error & instant round errors running SuperPi.
    Core 2 Instant Orthos error BUT can run SuperPi all day long

    Bios ACC is set all cores to -2%. Have tried all cores 0% - 12% seems to make no difference what these are set on.

    Currently 3.2Ghz/1.45v bios set. Which should be stacks for 3.2Ghz. Have tried underclocking also but same symptoms...

    The below pic affinity set Core 0 & 3 running Orthos. SuperPi is running Core 2, core 1 is Idle.


    Thoughts?

    Thanks

    C-BuZz

  2. #2
    Xtreme Member
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Melbourne, Australia
    Posts
    364
    Quote Originally Posted by CandymanCan View Post
    I dont know much about unlocking these core's but did you ever think it could be because AMD re-packaged them as X2 and X3's because 1 or more core's were defective to begin with ? I think that might be your problem
    Yeah I did think that & I'm pretty sure that could be the problem.

    But hey you never know, someone might know somthing that I don't.. Did you think of that?

    C-BuZz

  3. #3
    Registered User
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    42
    I reccon you should look in if you can disable cores in windows boot up parameeters, or anything like that, or run ACC hack that actually will make the 4th core not run at all.

    then you got one core for free, thats 40 bucks straight in youre pocket
    PHII-3800mhz-2500mhzHT,1500W(dual750Pcpower&cooling)silverstone TJ07, dualrad120MM,4870CF, MushkinPC9200-1200mhz5-5-5-15

  4. #4
    Xtreme Enthusiast
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    ROMANIA
    Posts
    687
    What motheboard do you have? Try again 6% on ACC from what i know it is the seting which bring the best stability..
    Try with HTT LINK at 1800(instead of 2000) and NB frecuency at 1800 to, just lower the multiplier of them..i thinking at first Deneb 920& 940 which have a little lower HTT and NB(1800) frecuency... may be that two cores can do much-2000
    And may be try out different bioses for you MB may be there's one which brings more stability..

  5. #5
    Xtreme Guru
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    waukegan
    Posts
    3,750
    so cores 0 and 2 are fine?

    but 2 was disabled by factory right? but still core 1 fails? lol i think amd went backwards or something?


    what are ur known stable mem speeds? what is nb volt? what is idle and load temps? post ur mem settings.
    mobo: strix b350f
    gpu: rx580 1366/2000
    cpu: ryzen 1700 @ 3.8ghz
    ram: 32 gb gskill 2400 @ 3000
    psu: coarsair 1kw
    hdd's: samsung 500gb ssd 1tb & 3tb hdd

  6. #6
    Xtreme Addict
    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    2,103
    Have you tried raising the NBvolts above the stock 1.2v setting. The other two cores possiable bieng week,,may need something like 1.34 maybe even higher NBvolts, this may help the IMC with them .

    I was under the impression these were from 955/945 batches with disabled cores.. which mean you shouldnt need High NBvolts,, but if there Week you will.

    Also +2 +4 or +6 may help as well. I always run Auto or +ALLcores . My M3A was very buggy with my 720,,the UDP4 with correct Bios lets it perform like a normal 4core @ 3600+.


    You may also need to keep NB @ 1800-2000 max . Who Knows.

    I Have one on the Way will see what 2cores can get me on the Top End , Then ill play the Lotto and see what i get.

    . If mine unlocks added Bonus.
    "AMD...Like the perfect Storm,...Everything needs to be just right"
    X555x4SuperCore@4450mhz@1.64v..........

    RYZEN 7 1800x/ ASUS ROG STRIX VEGA64/ =EK NICKEL WB, Feser THC 2x360 1x480
    X470 Gigabyte Aorus7, Patriot 3400mhz 16gb dual2x8
    SSD Samsung 970pro,,860EVO

  7. #7
    Xtreme Member
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Melbourne, Australia
    Posts
    364
    Quote Originally Posted by i found nemo View Post
    so cores 0 and 2 are fine?

    but 2 was disabled by factory right? but still core 1 fails? lol i think amd went backwards or something?


    what are ur known stable mem speeds? what is nb volt? what is idle and load temps? post ur mem settings.
    Core 0 & 3 are perfect. Mem is not an issue as I'm only chaning the multi, so ram is running at stock the whole time.

    Quote Originally Posted by xdan View Post
    What motheboard do you have? Try again 6% on ACC from what i know it is the seting which bring the best stability..
    Try with HTT LINK at 1800(instead of 2000) and NB frecuency at 1800 to, just lower the multiplier of them..i thinking at first Deneb 920& 940 which have a little lower HTT and NB(1800) frecuency... may be that two cores can do much-2000
    And may be try out different bioses for you MB may be there's one which brings more stability..
    Motherboard is MA790FXT-UD5P. I'll give this a crack.

    Quote Originally Posted by gOtVoltage View Post
    Have you tried raising the NBvolts above the stock 1.2v setting. The other two cores possiable bieng week,,may need something like 1.34 maybe even higher NBvolts, this may help the IMC with them .

    I was under the impression these were from 955/945 batches with disabled cores.. which mean you shouldnt need High NBvolts,, but if there Week you will.

    Also +2 +4 or +6 may help as well. I always run Auto or +ALLcores . My M3A was very buggy with my 720,,the UDP4 with correct Bios lets it perform like a normal 4core @ 3600+.


    You may also need to keep NB @ 1800-2000 max . Who Knows.

    I Have one on the Way will see what 2cores can get me on the Top End , Then ill play the Lotto and see what i get.

    . If mine unlocks added Bonus.
    No I haven't tried this yet. I'll give it a go.

    C-BuZz

  8. #8
    Xtreme Member
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Melbourne, Australia
    Posts
    364
    Ok nothing worked. Exactly the same no matter what I try. I think it's safe to say that they are just faulty.

    I have had 5 of these so far. 3 of them where able to unlock but where unstable, 2 of them refuse to boot.

    I think getting an unlocked one with fully functional cores, you will have to be extremely luckey

    I will continue to test these as I get them through thanks to customers ordering them

    C-BuZz

  9. #9
    Registered User
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Croatia
    Posts
    29
    Quote Originally Posted by C-BuZz View Post
    I have had 5 of these so far. 3 of them where able to unlock but where unstable, 2 of them refuse to boot.
    Did you try them all on the same board?

  10. #10
    Xtreme Member
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Melbourne, Australia
    Posts
    364
    Quote Originally Posted by Jerry Rob View Post
    Did you try them all on the same board?
    Yes all in the same board MA790FXT-UD5P. They all have different instability issues. One crash loading Windows (refuse to boot in), one boot into Windows but crash if I try to do anything, one can boot into Windows at 3.8Ghz & do some basic things even SPi but anything stressful will result in a bluescreen.

    So out of 5 none have been able to unlock successfully enough to do any benching.

    C-BuZz

  11. #11
    Xtreme Addict
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Vancouver
    Posts
    1,073
    Quote Originally Posted by C-BuZz View Post
    Yes all in the same board MA790FXT-UD5P. They all have different instability issues. One crash loading Windows (refuse to boot in), one boot into Windows but crash if I try to do anything, one can boot into Windows at 3.8Ghz & do some basic things even SPi but anything stressful will result in a bluescreen.

    So out of 5 none have been able to unlock successfully enough to do any benching.

    C-BuZz
    At any frequency? ... if your getting specific core errors, have you tried individually clocking them in AOD?
    " Business is Binary, your either a 1 or a 0, alive or dead." - Gary Winston ^^



    Asus rampage III formula,i7 980xm, H70, Silverstone Ft02, Gigabyte Windforce 580 GTX SLI, Corsair AX1200, intel x-25m 160gb, 2 x OCZ vertex 2 180gb, hp zr30w, 12gb corsair vengeance

    Rig 2
    i7 980x ,h70, Antec Lanboy Air, Samsung md230x3 ,Saphhire 6970 Xfired, Antec ax1200w, x-25m 160gb, 2 x OCZ vertex 2 180gb,12gb Corsair Vengence MSI Big Bang Xpower

  12. #12
    Registered User
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Croatia
    Posts
    29
    Quote Originally Posted by C-BuZz View Post
    Yes all in the same board MA790FXT-UD5P...
    ...So out of 5 none have been able to unlock successfully enough to do any benching.
    C-BuZz
    You should really try another board. It's a bitt odd that 5 out of 5 can't be unlocked. Considering other results on this forum, I'm beginning to think that your motherboard has issues. If you tried everything you can whit this one, try another board just to be sure.


    Quote Originally Posted by villa1n View Post
    At any frequency? ... if your getting specific core errors, have you tried individually clocking them in AOD?
    He's trying to unlock them, he can't do that via AOD.

  13. #13
    Xtreme Member
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Melbourne, Australia
    Posts
    364
    Quote Originally Posted by villa1n View Post
    At any frequency? ... if your getting specific core errors, have you tried individually clocking them in AOD?
    At any frequency. Yes I have tried individually underclocking the faulty core(s) back to 2ghz & they do exactly the same thing.

    Quote Originally Posted by Jerry Rob View Post
    You should really try another board. It's a bitt odd that 5 out of 5 can't be unlocked. Considering other results on this forum, I'm beginning to think that your motherboard has issues. If you tried everything you can whit this one, try another board just to be sure.

    He's trying to unlock them, he can't do that via AOD.
    Really don't think it's motherboard related. I've also tried all 4 different bios's with each individual chip. The reason I say this is because they all have different instability issues which have to be core related.

    If I was getting the same issue with all 5 cpu's then yes I would believe that the motherboard is suspect. But they are all different.

    You can individually adjust the multi per core in AOD.

    C-BuZz
    edit: Yes you can enable ACC in AOD & core %'s.
    Last edited by C-BuZz; 06-08-2009 at 02:03 AM.

  14. #14
    Registered User
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Croatia
    Posts
    29
    Quote Originally Posted by C-BuZz View Post
    Really don't think it's motherboard related. I've also tried all 4 different bios's with each individual chip. The reason I say this is because they all have different instability issues which have to be core related.

    If I was getting the same issue with all 5 cpu's then yes I would believe that the motherboard is suspect. But they are all different.

    You can individually adjust the multi per core in AOD.

    C-BuZz
    edit: Yes you can enable ACC in AOD & core %'s.
    You're probably right then. It's a pitty, this lowers the percentage of succesfull unlocks on XS and in general


    Good to know about ACC and AOD, didnt know that

  15. #15
    Xtreme Guru
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    waukegan
    Posts
    3,750
    maybe the chache in the l2 department?
    mobo: strix b350f
    gpu: rx580 1366/2000
    cpu: ryzen 1700 @ 3.8ghz
    ram: 32 gb gskill 2400 @ 3000
    psu: coarsair 1kw
    hdd's: samsung 500gb ssd 1tb & 3tb hdd

  16. #16
    Xtreme Addict
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Vancouver
    Posts
    1,073
    Quote Originally Posted by C-BuZz View Post
    At any frequency. Yes I have tried individually underclocking the faulty core(s) back to 2ghz & they do exactly the same thing.



    Really don't think it's motherboard related. I've also tried all 4 different bios's with each individual chip. The reason I say this is because they all have different instability issues which have to be core related.

    If I was getting the same issue with all 5 cpu's then yes I would believe that the motherboard is suspect. But they are all different.

    You can individually adjust the multi per core in AOD.

    C-BuZz
    edit: Yes you can enable ACC in AOD & core %'s.
    I guess you dont have the stepping and month they were made off hand hehe do you? we could compile a list of successful and non successful weeks, see if there is a golden production date :P
    " Business is Binary, your either a 1 or a 0, alive or dead." - Gary Winston ^^



    Asus rampage III formula,i7 980xm, H70, Silverstone Ft02, Gigabyte Windforce 580 GTX SLI, Corsair AX1200, intel x-25m 160gb, 2 x OCZ vertex 2 180gb, hp zr30w, 12gb corsair vengeance

    Rig 2
    i7 980x ,h70, Antec Lanboy Air, Samsung md230x3 ,Saphhire 6970 Xfired, Antec ax1200w, x-25m 160gb, 2 x OCZ vertex 2 180gb,12gb Corsair Vengence MSI Big Bang Xpower

  17. #17
    Xtreme Enthusiast
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Ontario
    Posts
    579
    Quote Originally Posted by villa1n View Post
    I guess you dont have the stepping and month they were made off hand hehe do you? we could compile a list of successful and non successful weeks, see if there is a golden production date :P
    MY 550 is 0921APAW and unlocks as Quad
    i7 860 Batch # L933B378
    ASUS Maximus III Formula
    Koolance CPU-360
    G.Skill 1600 7-7-7-24
    Sapphire 5770


    i7 860 @ 4.213 http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=986383
    Phenom II 550 X4 @4.160(MA790X-UD4P) http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=652117
    Phenom II 550 X2 @ 4.1(MA790X-UD4P) http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=638438
    Kuma 7750 @ 3.5....http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=560031
    Phenom II 940 @4.1<------ http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=501007
    9850BE@3.6------- http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=447465

  18. #18
    Registered User
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Croatia
    Posts
    29
    Quote Originally Posted by villa1n View Post
    we could compile a list of successful and non successful weeks, see if there is a golden production date :P
    We definitely need a succesfull unlocking and overclocking Phenom II X2 550 batch list
    Phenoms II X2 550 are coming to my country this week, I should be prepared

  19. #19
    Xtreme Member
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Melbourne, Australia
    Posts
    364
    Quote Originally Posted by Jerry Rob View Post
    It's a pitty, this lowers the percentage of succesfull unlocks on XS and in general
    Indeed I was hoping for at least one of them to unlock successfully but it didn't happen.

    Quote Originally Posted by villa1n View Post
    I guess you dont have the stepping and month they were made off hand hehe do you? we could compile a list of successful and non successful weeks, see if there is a golden production date :P
    Only 2 still here at the moment unfortunately, the others have already gone into various pc builds.

    Stepping of the two I got here 0920GPMW.

    Hopefully will be getting some more throughout the week.

    C-BuZz

  20. #20
    Xtreme Addict
    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    2,103
    0921 APAW Same as Hondaguy,, it unlocks nicely,,Testing the volts and NB on UD4P.

    1st boot screenshot. All stock except for two extra cores

    Look at NBvid thats default


    "AMD...Like the perfect Storm,...Everything needs to be just right"
    X555x4SuperCore@4450mhz@1.64v..........

    RYZEN 7 1800x/ ASUS ROG STRIX VEGA64/ =EK NICKEL WB, Feser THC 2x360 1x480
    X470 Gigabyte Aorus7, Patriot 3400mhz 16gb dual2x8
    SSD Samsung 970pro,,860EVO

  21. #21
    Xtreme Enthusiast
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Ontario
    Posts
    579
    Still testing here with M4A79 Bios 1602.... Nice chip it is gotvoltage, Im like'n it so far, Windows 7 RC 64 bit


    i7 860 Batch # L933B378
    ASUS Maximus III Formula
    Koolance CPU-360
    G.Skill 1600 7-7-7-24
    Sapphire 5770


    i7 860 @ 4.213 http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=986383
    Phenom II 550 X4 @4.160(MA790X-UD4P) http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=652117
    Phenom II 550 X2 @ 4.1(MA790X-UD4P) http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=638438
    Kuma 7750 @ 3.5....http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=560031
    Phenom II 940 @4.1<------ http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=501007
    9850BE@3.6------- http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=447465

  22. #22
    Xtreme Member
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Melbourne, Australia
    Posts
    364
    Quote Originally Posted by gOtVoltage View Post
    0921 APAW Same as Hondaguy,, it unlocks nicely,,Testing the volts and NB on UD4P.
    Nice, both of these unlock with the same stepping. Seems they sent all the bad steppings to Au

    C-BuZz

  23. #23
    Xtreme Enthusiast
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Ontario
    Posts
    579

    Last edited by HondaGuy; 06-08-2009 at 05:07 PM.
    i7 860 Batch # L933B378
    ASUS Maximus III Formula
    Koolance CPU-360
    G.Skill 1600 7-7-7-24
    Sapphire 5770


    i7 860 @ 4.213 http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=986383
    Phenom II 550 X4 @4.160(MA790X-UD4P) http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=652117
    Phenom II 550 X2 @ 4.1(MA790X-UD4P) http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=638438
    Kuma 7750 @ 3.5....http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=560031
    Phenom II 940 @4.1<------ http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=501007
    9850BE@3.6------- http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=447465

  24. #24
    Xtreme Addict
    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    2,103
    DANG Honda

    Im @ 3500mhz 1.35volts NB2200mhz 1.1v,,bumping it up with MHZ. Ill add volts once i get there


    C-BuZz,,


    Also try Default Volts with AUTO ACC or +2 allcores.

    800ram divider or 1066 stock ram timing and NB @stock untill you get it stable.
    "AMD...Like the perfect Storm,...Everything needs to be just right"
    X555x4SuperCore@4450mhz@1.64v..........

    RYZEN 7 1800x/ ASUS ROG STRIX VEGA64/ =EK NICKEL WB, Feser THC 2x360 1x480
    X470 Gigabyte Aorus7, Patriot 3400mhz 16gb dual2x8
    SSD Samsung 970pro,,860EVO

  25. #25
    Xtreme Member
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Melbourne, Australia
    Posts
    364
    Quote Originally Posted by gOtVoltage View Post

    C-BuZz,,


    Also try Default Volts with AUTO ACC or +2 allcores.
    Yes I've already tried this, no good

    C-BuZz

Page 1 of 2 12 LastLast

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •