Page 5 of 5 FirstFirst ... 2345
Results 101 to 123 of 123

Thread: X38 and Areca cards

  1. #101
    I am Xtreme
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    U.S.A.
    Posts
    4,744
    Quote Originally Posted by IanB View Post
    Clearly not full of BS, as you just proved my case. Thanks!

    Since I'm in the market for a hardware RAID card, and the Arecas are important contenders, but have obvious issues with current and future boards/chipsets, this is of interest to me. As should be checking the bandwidth requirements of any RAID set to ensure it doesn't max out the card/slot for those of us going this route. I think I'll stick around this thread, therefore, if your lordship doesn't mind.
    the problem with areca cards and the X38 is the fault of intel. the card worked fine with my p35 and it works fine in other boards.


    Asus Z9PE-D8 WS with 64GB of registered ECC ram.|Dell 30" LCD 3008wfp:7970 video card

    LSI series raid controller
    SSDs: Crucial C300 256GB
    Standard drives: Seagate ST32000641AS & WD 1TB black
    OSes: Linux and Windows x64

  2. #102
    V3 Xeons coming soon!
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    New Hampshire
    Posts
    33,426
    Ace,Ian:
    Both you guys seem to be decent people.
    Start fresh and shake hands.
    Remember, friends first ok..
    Yes, I do sound like your mother..
    I'll say it for you
    .
    Crunch with us, the XS WCG team
    The XS WCG team needs your support.
    A good project with good goals.
    Come join us,get that warm fuzzy feeling that you've done something good for mankind.

    Quote Originally Posted by Frisch View Post
    If you have lost faith in humanity, then hold a newborn in your hands.

  3. #103
    I am Xtreme
    Join Date
    Nov 2002
    Location
    South FL, USA
    Posts
    4,951
    done!..we shaked hands in a PM.
    BIOSTAR TPOWER I45 UNOFFICIAL THREAD

    BIOSTAR TPOWER BOLT MOD FOR HEATPIPE AND HEATSINK

    BIOSTAR TPOWER I45 BIOS FLASHING PROCEDURE

    ABIT IP35 PRO HEATPIPE MOD

    ABIT IP35 PRO BIOS FLASHING PROCEDURE

    IP35 Pro: 9650@4000Mhz, par overclocker; Freezone Elite; 4Gb GSkill DDR-800@DDR-1068 (2 x 2gb); XFX 8800 GTS; Areca 8X PCIe in Raid 0 working at 4x speed; 4-250 Gb (single platter) 7200.10 drives; Giga 3DAurora case with side window.

  4. #104
    V3 Xeons coming soon!
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    New Hampshire
    Posts
    33,426
    Quote Originally Posted by Ace-a-Rue View Post
    done!..we shaked hands in a PM.
    Thank you sir..
    Crunch with us, the XS WCG team
    The XS WCG team needs your support.
    A good project with good goals.
    Come join us,get that warm fuzzy feeling that you've done something good for mankind.

    Quote Originally Posted by Frisch View Post
    If you have lost faith in humanity, then hold a newborn in your hands.

  5. #105
    Xtreme Member
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Dorset, UK
    Posts
    439
    I am embarrased by my comments which were unworthy of me. I am well aware that Ace's experienced opinion IS worth a damn and I never meant to suggest otherwise. I'm happy he has accepted my apology anyway.

    Thanks for the intervention, Movieman.

  6. #106
    RAIDer
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Norway
    Posts
    697
    I got a Adaptec 31205 pci-e x8 kontroller, and i have a LSI pcie-x4 kontroller.

    Testet with my Abit x38 MB. Adaptec 31205 works in the blue pci.e 2.0 slot and the LSI works in the black pci-e 1.1 slot!!

    This was the best day for me!

    So on my ix38 i have 8800 ultra, LSI sas pci-e x4 and Adaptec pci-e x8

    And 8 Seagate 15k.5 73 gb

  7. #107
    I am Xtreme
    Join Date
    Nov 2002
    Location
    South FL, USA
    Posts
    4,951
    Quote Originally Posted by IanB View Post
    I am embarrased by my comments which were unworthy of me. I am well aware that Ace's experienced opinion IS worth a damn and I never meant to suggest otherwise. I'm happy he has accepted my apology anyway.

    Thanks for the intervention, Movieman.

    you were sick with the flu.

    i should have been more tolerant with your expressed views...i just read to much between the lines which set me off...sorry for my tiraded post.
    BIOSTAR TPOWER I45 UNOFFICIAL THREAD

    BIOSTAR TPOWER BOLT MOD FOR HEATPIPE AND HEATSINK

    BIOSTAR TPOWER I45 BIOS FLASHING PROCEDURE

    ABIT IP35 PRO HEATPIPE MOD

    ABIT IP35 PRO BIOS FLASHING PROCEDURE

    IP35 Pro: 9650@4000Mhz, par overclocker; Freezone Elite; 4Gb GSkill DDR-800@DDR-1068 (2 x 2gb); XFX 8800 GTS; Areca 8X PCIe in Raid 0 working at 4x speed; 4-250 Gb (single platter) 7200.10 drives; Giga 3DAurora case with side window.

  8. #108
    I am Xtreme
    Join Date
    Nov 2002
    Location
    South FL, USA
    Posts
    4,951
    Quote Originally Posted by Nizzen View Post
    I got a Adaptec 31205 pci-e x8 kontroller, and i have a LSI pcie-x4 kontroller.

    Testet with my Abit x38 MB. Adaptec 31205 works in the blue pci.e 2.0 slot and the LSI works in the black pci-e 1.1 slot!!

    This was the best day for me!

    So on my ix38 i have 8800 ultra, LSI sas pci-e x4 and Adaptec pci-e x8

    And 8 Seagate 15k.5 73 gb

    GEEZ!...what a system!
    BIOSTAR TPOWER I45 UNOFFICIAL THREAD

    BIOSTAR TPOWER BOLT MOD FOR HEATPIPE AND HEATSINK

    BIOSTAR TPOWER I45 BIOS FLASHING PROCEDURE

    ABIT IP35 PRO HEATPIPE MOD

    ABIT IP35 PRO BIOS FLASHING PROCEDURE

    IP35 Pro: 9650@4000Mhz, par overclocker; Freezone Elite; 4Gb GSkill DDR-800@DDR-1068 (2 x 2gb); XFX 8800 GTS; Areca 8X PCIe in Raid 0 working at 4x speed; 4-250 Gb (single platter) 7200.10 drives; Giga 3DAurora case with side window.

  9. #109
    Registered User
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    6

    I have a gigabyte X38 and my Areca 1220 wont post

    Please can someone help me!

  10. #110
    I am Xtreme
    Join Date
    Nov 2002
    Location
    South FL, USA
    Posts
    4,951
    Quote Originally Posted by koc View Post
    I have areca raid card 1210-8X PCI-Express

    work very fine with GA-X38-DQ6 w/3XRaptors Raid0
    Quote Originally Posted by darkstar757 View Post
    Please can someone help me!
    the 1210 card is working for this dude!
    BIOSTAR TPOWER I45 UNOFFICIAL THREAD

    BIOSTAR TPOWER BOLT MOD FOR HEATPIPE AND HEATSINK

    BIOSTAR TPOWER I45 BIOS FLASHING PROCEDURE

    ABIT IP35 PRO HEATPIPE MOD

    ABIT IP35 PRO BIOS FLASHING PROCEDURE

    IP35 Pro: 9650@4000Mhz, par overclocker; Freezone Elite; 4Gb GSkill DDR-800@DDR-1068 (2 x 2gb); XFX 8800 GTS; Areca 8X PCIe in Raid 0 working at 4x speed; 4-250 Gb (single platter) 7200.10 drives; Giga 3DAurora case with side window.

  11. #111
    Registered User
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    79
    Which would be the better card card for the Abit IX38 where only 1 graphics card slot is being used.

    AMCC 3Ware 9650SE-4LPML Serial ATA II Hardware RAID Controller Kit 4-port

    or

    Areca ARC-1210, 4 Port PCI-E SATAII RAID Controller

    Anything else I should be considering?

    Thanks.
    GigaByte EP45-UD3P F7, Q9650 @ 4GHz 1.28125v, 4x1GB Crucial 8500, Dominator fans, CoolerMaster Pro 850W, 2x320GB in RAID0, EVGA 8800 Ultra, SATA Blu-Ray, Cooled by: Thermaltake, S-Flex, Swiftec, Laing & Tygon.

  12. #112
    I am Xtreme
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    U.S.A.
    Posts
    4,744
    areca released a firmware and bios update for all their cards 1.44 http://www.areca.com.tw/support/main.htm which now allows me to get into the bios on my X38.
    Last edited by safan80; 04-04-2008 at 06:44 PM.


    Asus Z9PE-D8 WS with 64GB of registered ECC ram.|Dell 30" LCD 3008wfp:7970 video card

    LSI series raid controller
    SSDs: Crucial C300 256GB
    Standard drives: Seagate ST32000641AS & WD 1TB black
    OSes: Linux and Windows x64

  13. #113
    Registered User
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    old bahama bay,bahamas
    Posts
    56
    Quote Originally Posted by safan80 View Post
    areca released a firmware and bios update for all their cards 1.44 http://www.areca.com.tw/support/main.htm which now allows me to get into the bios on my X38.
    Now that is good news...thanks sanfan

    I have a maximus extreme i will try.

  14. #114
    I am Xtreme
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    U.S.A.
    Posts
    4,744
    Quote Originally Posted by lowbid View Post
    Now that is good news...thanks sanfan

    I have a maximus extreme i will try.
    make sure you use the updater to update all 3 files and do the firmware last because it requires a reboot.


    Asus Z9PE-D8 WS with 64GB of registered ECC ram.|Dell 30" LCD 3008wfp:7970 video card

    LSI series raid controller
    SSDs: Crucial C300 256GB
    Standard drives: Seagate ST32000641AS & WD 1TB black
    OSes: Linux and Windows x64

  15. #115
    Registered User
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    96
    confirm.. asus maximus extreme and areca 1210 statup BIOS entering works now

    about TIME! with 1.44 firmware
    Asus Rampage 2 Extreme BIOS 1639
    Intel Core i7 920 @ 4.0Ghz
    6GB Corsair Dominator 1600 Mhz
    2 x GTX285 SLI
    1 x Agility EX RAID0
    1 Samsung 1TB HD
    Creative XFI Titanium Fatal1ty PCI-E
    Motherboard SB-NB-Mosfet and CPU-GFX watercooled

  16. #116
    Xtreme Member
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Sydney /Australia
    Posts
    277
    I just have a couple of questions guys, I just use my system for playing games, and like them to load as fast as pssable, now I know that ram cpu ect are all factors, but do these Areca cards make much of a differance compared to say the onboard raid on most Motherboards?

    I run an x38 as well and was thinking about investing in an Areca Card
    GA-EX58-UD3R rev 1.6[/COLOR]
    6gb Patriot DDR3 @ 1333mhz
    166 QPI Core i7 920 @ 3.33ghz
    4 X 80gb Veloci Raptors in Raid 0
    Creative Xfi Fatal1ty
    2 Sapphire 4870s in Crossfire
    Dell 3007 WFP
    Cooler Master Real Power Pro 1000watt PSU
    Lian Li PC-A10B
    Air Cooled by Noctua


  17. #117
    Registered User
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    old bahama bay,bahamas
    Posts
    56
    Quote Originally Posted by safan80 View Post
    make sure you use the updater to update all 3 files and do the firmware last because it requires a reboot.
    thanks i will try it.Z3R0-CooL good to hear you got it working and it was only a firmware update...thanks lowbid

  18. #118
    Xtreme Member
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Dorset, UK
    Posts
    439
    Quote Originally Posted by REVHEAD View Post
    I just have a couple of questions guys, I just use my system for playing games, and like them to load as fast as pssable, now I know that ram cpu ect are all factors, but do these Areca cards make much of a differance compared to say the onboard raid on most Motherboards?

    I run an x38 as well and was thinking about investing in an Areca Card
    The simple answer is NO, for non-parity RAID such as RAID 0 or RAID 1 (mirror). The CPU overhead that you can offload to a dedicated card only becomes an issue with parity RAID, 5 or 6, as it's calculating that parity (getting the data of a particular byte in a stripe for every disk in the RAID set, then doing an XOR or similar operation on those bytes, then writing it out to the parity stripe/disk or checking it against the previously calculated parity byte there) that is time-intensive when it's done only in software.

    Check the Hardware/Storage subforum for in-depth discussion on this. But bottom line: if you are using disks that your mobo Southbridge supports in RAID and are only using RAID 0 or 1, you are better off saving the money or adding more disks to your RAID set for more speed. A RAID card would be wasted.

  19. #119
    Xtreme Cruncher
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Minnesota
    Posts
    841
    Quote Originally Posted by Z3R0-CooL View Post
    confirm.. asus maximus extreme and areca 1210 statup BIOS entering works now

    about TIME! with 1.44 firmware
    Could you tell me how you did it?

    I flashed all 3 files using the web service to version 1.44 and I still get the BIOS not found error on boot-up. I have it plugged into the second pci 16 slot w/ no hard drives attached. I don't want to attach my hard drives until I know for sure that at boot-up my Areca BIOS is found. Any suggestions?
    QX 9650 | Maximus II Formula | G.SKILL 4GB (2 x 2GB) PC2 8500 | Sapphire 4850 X2 2GB| Auzen X-Fi Prelude 7.1 | 3x's WD 150GB Raptors & 2x's 1TB Seagate 7200.11 | Silverstone OP1200 | SilverStone TJ07 | Dell 2707WFP

    EK-RES 250 --> Swiftech MCP655 --> Apogee GTZ --> Enzotech Sapphire NB --> Feser X-Changer 360


  20. #120
    Xtreme Member
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Sydney /Australia
    Posts
    277
    Quote Originally Posted by IanB View Post
    The simple answer is NO, for non-parity RAID such as RAID 0 or RAID 1 (mirror). The CPU overhead that you can offload to a dedicated card only becomes an issue with parity RAID, 5 or 6, as it's calculating that parity (getting the data of a particular byte in a stripe for every disk in the RAID set, then doing an XOR or similar operation on those bytes, then writing it out to the parity stripe/disk or checking it against the previously calculated parity byte there) that is time-intensive when it's done only in software.

    Check the Hardware/Storage subforum for in-depth discussion on this. But bottom line: if you are using disks that your mobo Southbridge supports in RAID and are only using RAID 0 or 1, you are better off saving the money or adding more disks to your RAID set for more speed. A RAID card would be wasted.
    Thanks ,this explains everything to me , its all clear now , I guess it looks like I wont need a raid card then
    GA-EX58-UD3R rev 1.6[/COLOR]
    6gb Patriot DDR3 @ 1333mhz
    166 QPI Core i7 920 @ 3.33ghz
    4 X 80gb Veloci Raptors in Raid 0
    Creative Xfi Fatal1ty
    2 Sapphire 4870s in Crossfire
    Dell 3007 WFP
    Cooler Master Real Power Pro 1000watt PSU
    Lian Li PC-A10B
    Air Cooled by Noctua


  21. #121
    Xtreme Member
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Dorset, UK
    Posts
    439
    Quote Originally Posted by IanB View Post
    if you are using disks that your mobo Southbridge supports in RAID
    Just to clarify - that's the important caveat. Check compatability first around the forums, see if anyone has had problems with particular drive models on your mobo. I'm thinking of the well-known Asus P5K Premium issues here, that's my situ and I need a RAID card simply to overcome that and be sure I can attach recent disks (Samsung/WD) without problems. But I think you're using GigaByte, so you should be fine with most makes.

  22. #122
    Registered User
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    old bahama bay,bahamas
    Posts
    56
    Quote Originally Posted by Z3R0-CooL View Post
    confirm.. asus maximus extreme and areca 1210 statup BIOS entering works now

    about TIME! with 1.44 firmware
    yep it works with new firmware 1.44 on a maximus extreme in the white slot.

    thanks guys

  23. #123
    Registered User
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    1
    hello

    Scuse my language, i'm french.

    is what some of you have activated the raid mode Intel with their card controler ?

    Can you get to Intel matrix storage (CRTL+I)

    Thanks

Page 5 of 5 FirstFirst ... 2345

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •