OCN1
Page 1 of 27 123411 ... LastLast
Results 1 to 25 of 651

Thread: and X1900XT VS. X1900XTX + OVERCLOCK VOLTAGE GUIDES

  1. #1

    and X1900XT VS. X1900XTX + OVERCLOCK VOLTAGE GUIDES

    It looks like lapping the stock cooler might be worth some extra Mhz. I'd like to see what people with XT's are able to do after a flash clock wise because from everything I've seen it doesn't do much if anything. Maybe ATI is limiting these another way.

    LOL how'd my post get up here, maybe a clock reset. I can't delete it either
    Last edited by G H Z; 01-29-2006 at 02:49 AM.

  2. #2
    Xtreme X.I.P.
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    1,516

    and X1900XT VS. X1900XTX + OVERCLOCK VOLTAGE GUIDES

    Okay, in an attempt to make it easier to find information, I am going to start one thread and try to keep it all up to date.


    THE OVERCLOCKING DATABASE



    c.freak : 783/900 with volts at 1.500/2.140/2.130/1.486 this is on water?
    andL65 : 783/891 with volts at 1.575/2.250/2.080/1.561 this is on WATER
    andL65 : 729/828 with volts at 1.475/2.099/2.099/1.480 this is a X1900XT on air
    Alucardu : 669/774 with volts at 1.450/2.201/2.102/1.550 this is a X1900XT on air
    einCe : 725/873 with volts at 1.400/2.151/2.151/1.500 this is on stock cooler
    Ares323 : 800/882 with volts at 1.575/2.100/2.100/1.500 this is on water
    kiwi : 760/900 with volts at 1.575/2.350/2.151/1.526 this is on water
    uwackme : 702/801 with volts at 1.520/2.151/2.119/1.510 this is on modified air
    einCe : 700/860 with volts at 1.500/2.151/2.119/1.510 this is on stock cooler
    sam3755 : 766/845 with volts at 1.575/2.150/2.150/1.500 this is on water
    licken : 760/860 with volts at 1.425/2.124/2.086/1.486 this is on water
    Sals : 702/819 with volts at 1.475/2.119/2.119/1.500 this is on a stock cooler
    Lane-k : 772/891 with volts at 1.475/2.192/2.192/1.500 this is on a stock cooler
    Eastcoasthandle : 720/832 with volts at 1.425/2.108/2.108/1.486 this is on a stock cooler
    irenic : 725/835 with volts at 1.450/2.130/2.130/1.500 this is on a stock coolre
    darksythe : 725/835 with volts at 1.450/2.130/2.130/1.500 this is on a stock coolre
    nicepun : 774/891 with volts at 1.575/2.250/2.212/1.526 this is on water
    menlatin: : 749/864 with volts at 1.575/2.213/2.086/1.528 this is on water
    LivingL@rGe81 : 751/918 with volts at 1.550/2.236/2.160/150 this is on a stock cooler
    kesnel : 790/873 with volts at 1.575/2.150/2.102/1.486 this is on water
    Kesnel : 725/873 with volts at 1.475/2.150/2.102/1.486, this is on stock cooler
    grumpy : 815/900 with volts at 1.500/2.130/2.130/?????, this is on ????? ??????
    licken : 740/814 with volts at 1.550/2.086/2.086/1.500, this is on water
    Elfear : 750/872 with volts at 1.525/2.200/2.200/1.500, this is on ????? ?????
    Chr0n1c : 720/860 with volts at 1.470/2.171/2.124/1.514. this is on stock cooler
    Jimbo Mahoney : 790/830 with volts at 1.575/2.151/2.151/1.580, this is on water (silverprop)
    menlatin : 732/800 with volts at 1.575/2.086/2.086/1.530, this is on water (home made)
    LenniZ : 750/875 with volts at 1.575/2.113/2.086/1.503, this is on ???? ?????
    metalman2785 : 725/820 with volts at 1.500/2.100/2.100/1.500, this is on stock cooler




    X1900XTX voltages

    According to my sexy multimeter

    2D mode ran at 1.166
    3D mode ran at about 1.395

    so, we can say ~1.2/~1.4

    So what does this mean? How much voltage can I run?

    Vcore
    If you are on air, or stock cooler I would suggest starting at 1.4 and then moving up to 1.45-1.475. Much higher, you start running into problems with heat. As many others have noticed, you run into lots of problems with heat before voltage comes into play.

    Vmem
    There are lots of variables, look at the database, and play around with the settings

    VDCCI
    Again, varies alot. Start with stock.


    I have not tested the voltage on X1900XT, so I dont know the voltage on that


    How to: Flash from X1900XT to X1900XTX

    1) Make sure you have memory that says BJ11-


    2) Get ati winflash, save old .rom, load r580.rom, check force flash.
    ATI WINFLASH

    3) Overclock!
    I personally like the ATI tool found @ techpowerup.com

    Voltages
    Overclocking is fairly straightfoward now. Some report less mem voltage helps clocks, more helps others. For me, more helped.

    Cooling
    These cards are very sensitive to heat. The cooler you can make them, the better they will clock. Stock temps at stock speeds with fan set on AUTO hit about 85-90C!!! While this is perfectly O.K. for a stock clocked card, this doesnt fly well with an overclocked one! Be creative, or wait until arctic cooling and zalman release their respective coolers for the x1900 series.







    Core differences? My XTX looks like this (S/N # edited)



    For reference, high res shots of X1900XTX
    Files are between about 3-4 megs each.
    x1900xtx1.jpg
    x1900xtx2.jpg
    x1900xtx3.jpg
    x1900xtx4.jpg
    x1900xtx5.jpg
    x1900xtx6.jpg
    x1900xtx7.jpg
    x1900xtx8.jpg
    x1900xtx9.jpg
    x1900xtx10.jpg
    x1900xtx11.jpg
    Last edited by irev210; 05-05-2006 at 06:55 PM.

  3. #3
    Xtreme Member
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Estonia, Mafia land.
    Posts
    369
    Hey can u email the card shots to my email?
    Thx

    Movieaward@hotmail.com
    Follow me @ www.youtube.com/user/HousedanceTanL

    • Intel® Core i7 920 2,66GHz "SLBEJ 3912B351" D0 - OC 5.11GHz 1.525v
    • ATI Radeon HD5970 XFX Black Edition 2Gb GDDR5 (Max OC ..\..)
    • 12Gb 2x6Gb 3x2Gb A-Data PC12800 DDR3 1882MHz CAS 7-6-6-16 1T 2.2v
    • Gigabyte X58-Expert SLI\CF with BCLK MOD! 240MHz
    • 1050W Enermax Revolution
    • 3Tb 3x1Tb RAID 0 Samsung F3 HD103SJ 7200rpm, 32Mb, Sata II
    • Monitor Samsung 52" LE-52A567P2W (2008.a) - 1920x1080p FullHD
    • Silverstone Raven II + 1x120mm fan@5v and 3x180mm fan@7v


    3DMark 2001 - 100,001p
    3DMark 2003 - 110,000p
    3DMark 2005 - 40,000p
    3DMark 2006 - 30,337p

  4. #4
    Brilliant Idiot
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Hell on Earth
    Posts
    11,020
    hmmm interesting.....my 1.1ns ram is week 48
    heatware chew*
    I've got no strings to hold me down.
    To make me fret, or make me frown.
    I had strings but now I'm free.
    There are no strings on me

  5. #5
    Registered User
    Join Date
    Dec 2004
    Posts
    50
    yes if someone could find out how to up the voltage it would be much appreciated, i know this card can do better then 705/815
    BBATI RADEON X1900XTX 512MB (690/1600)3dMark05 11127
    AMD Athlon 64 3500+ Winchester (2.53)
    1024MB geIl DDR400@DDR460

  6. #6
    Xtreme Addict
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Orange County, CA
    Posts
    1,693
    So the XTX clocks better then the XT even with the BIOS flash you say?
    Current Setup:
    -9850 GX2's in Quad SLI config
    -Asus P5N32-SLI MB
    -2x512mb of PC2-5300 DDR2
    -Intel Celeron D OC'd to 3.2Ghz
    -Windows Me with XP theme
    -WD Caviar 20GB Hard Drive
    -Zip drive
    -Jazz drive
    -3.5" floppy drive
    -5.25" floppy drive

  7. #7
    Xtreme X.I.P.
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    1,516
    Okay, I am going to link high bandwidth shots of the card.

    I am sorry if some are perfectly clear, while others might be a little blurry. I was holding a rather heavy camera and flash over the card with an f stop of 2.8, any movement means the focus is lost.

    I cant email anyone, 30-40 megs in pictures. Sorry.
    Last edited by irev210; 01-29-2006 at 06:15 AM.

  8. #8
    Xtreme X.I.P.
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    1,516
    Quote Originally Posted by Daveb2012
    So the XTX clocks better then the XT even with the BIOS flash you say?
    nobody knows yet, hopefully as more people jump in we can find out.

    edit: the clock change is pretty funny lol
    Last edited by irev210; 01-29-2006 at 06:55 PM.

  9. #9
    Gigabyte Champion USA
    Join Date
    Jan 2005
    Posts
    507
    There's no way I can see that 1.1ns shouldn't OC just as well or nearly as well as 1.1ns on the XTX. 1.1ns is 1.8GHz and Samsung specs are 2.0V +/- .1V. Why 800 for mem on an XT is difficult is beyond me. Even if it had 1.2ns (which most don't yet), 1.2ns = 1.6GHz. In other words no matter which mem the XTs have, there is no reason at all that they shouldn't do 800-900 mem right out of the box.

    I have a Sapphire XT that I flashed the BBA XTX BIOS to...didn't do anything except raise the default 3D clocks.

    Some people I was talking to think the driver is recognizing the card as an XT (even with the XTX flash) and possibly limiting it some way. There are quiet a few of us with 1.1ns XTs that can barely reach 700/800 clocks which is way out of line compared to the XTXs. The core I can maybe understand, the mem I don't

    1) would messing with device IDs (swap XTX ID for XT ID) be worth a try (how/what to change?) and 2) does anyone know what those dip switches are for on the bottom of the card yet (x1900xt6.jpg)?

  10. #10
    Brilliant Idiot
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Hell on Earth
    Posts
    11,020
    Guess people just dont read my how to methods of overclocking the x1800/1900 series card............I seem to have no problems with the 1900XT at over 800 ram..........

    heatware chew*
    I've got no strings to hold me down.
    To make me fret, or make me frown.
    I had strings but now I'm free.
    There are no strings on me

  11. #11
    Gigabyte Champion USA
    Join Date
    Jan 2005
    Posts
    507
    Sorry, I am looking for info on OCing them everywhere and everyone seems to have the same limited clocks I do on the mem except people with XTXs. Where is your "how to" located? I am dying over here

    Edit: Oh, is that screenie showing your method? Low mem voltage? Which app are you setting voltages/clocks in and are you really running 1.80V to the mem because I see that in Overclocker even when it's set at 2.10V. Thanks!
    Last edited by boostedevo; 01-30-2006 at 02:40 AM.

  12. #12
    Xtreme Legend
    Join Date
    Nov 2002
    Location
    Sweden
    Posts
    1,031
    I've found out that the overclocker program doesn't show voltages correctly for me. I can reach 790/900 (water) without touching a voltage setting in that program. On the other hand, when I use ATI Tool I need to up the voltages manually. 1.50v seems too much for water and it doesn't scale any more from 1.475v

    Be sure to kill ati2*.exe (2 of them) before starting ATI Tool and everything should be pretty straight forward.
    I use a profile to initially up the vgpu and vmem to 1.35/2.1 and set default (650/775) clocks. I then have some different profiles for higher vgpu.

    Also, if you have trouble with ATI Tool, be sure to get the latest 12b-version found in the beta forum at Techpowerup.

    chew*:
    You might need to up your vmem. With 2.1v I can reach 900MHz with BJ11 memories.

    "In mild doses, ethylene produces states of euphoria, associated with stimulus
    to the pleasure centres of the human brain."

    Intel benching: 3DMark Vantage: E69642, P37253, H30363, X22138
    Swedish Overclocking Champion 2006 - Celeron Mobile 1400 @ 4243MHz - 203%

  13. #13
    Brilliant Idiot
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Hell on Earth
    Posts
    11,020
    get artifacts with 2.1v to memory......... Up core volts, up the secondary core volts to 1.50v and lower both memory volts to 1.996........use ati tool to set voltages use ati overclock utility to set clocks.......
    Is your an XT or XTX crotale?
    heatware chew*
    I've got no strings to hold me down.
    To make me fret, or make me frown.
    I had strings but now I'm free.
    There are no strings on me

  14. #14
    Gigabyte Champion USA
    Join Date
    Jan 2005
    Posts
    507
    Thanks crotale...I've tried everything. Yes, I kill both ATI services and yes I have to up voltage when using ATT (12b). I haven't tried anything over 1.45V because it's still on the stock cooler, but the core passes 3D05 @ 730 with that and 65C max temps.

    chew*, thanks I am going to try that right now!

  15. #15
    Xtreme Addict
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Orange County, CA
    Posts
    1,693
    Im sure ATI did some thing to the XT's to limit their capabilities, i was trying to say this before they were released and no one agreed with me on here.
    Current Setup:
    -9850 GX2's in Quad SLI config
    -Asus P5N32-SLI MB
    -2x512mb of PC2-5300 DDR2
    -Intel Celeron D OC'd to 3.2Ghz
    -Windows Me with XP theme
    -WD Caviar 20GB Hard Drive
    -Zip drive
    -Jazz drive
    -3.5" floppy drive
    -5.25" floppy drive

  16. #16
    Memory Addict
    Join Date
    Aug 2002
    Location
    Brisbane, Australia
    Posts
    11,801
    first batches of XT 1.1ns ram probably is ram that didn't make the grade for XTX.... so it could be speed binned further ???
    ---

  17. #17
    Brilliant Idiot
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Hell on Earth
    Posts
    11,020
    Quote Originally Posted by Daveb2012
    Im sure ATI did some thing to the XT's to limit their capabilities, i was trying to say this before they were released and no one agreed with me on here.
    you may be right and i think the answer is starting us smack dab on the core of the 580....the bottom left corner there is like a small pin in the die........That wasn't there on the R520..At first i thought it was a tiny chip till i seen irevs high res screenshot. Its definitely an indentation in the core as i ran fingernail over it and felt it. Somehow locking the cores potential this way or unlocking ?
    heatware chew*
    I've got no strings to hold me down.
    To make me fret, or make me frown.
    I had strings but now I'm free.
    There are no strings on me

  18. #18
    Gigabyte Champion USA
    Join Date
    Jan 2005
    Posts
    507
    Im sure ATI did some thing to the XT's to limit their capabilities, i was trying to say this before they were released and no one agreed with me on here.
    I must've missed that because I agree with you It almost seems driver-related though. 690/800 is somehow just "easy" in Overdrive, but a PITA using anything else.

    chew, I just tried your way and nothing...artifacts all over the place by the end of the first bench in 05. I even tried leaving the core low @ 621/1.35V to keep temps down as much as possible. I also tried up to 1.45V on the core. I only tried the mem at 801 and used everything from 1.95-2.05V and nothing seemed to help. Temps didn't get over 63C, which is cooler than it ran on the 730/775 run, which was clean.

  19. #19
    Xtreme Member
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    U.K.
    Posts
    139
    Quote Originally Posted by chew*
    you may be right and i think the answer is starting us smack dab on the core of the 580....the bottom left corner there is like a small pin in the die........That wasn't there on the R520..At first i thought it was a tiny chip till i seen irevs high res screenshot. Its definitely an indentation in the core as i ran fingernail over it and felt it. Somehow locking the cores potential this way or unlocking ?
    This is true,there is definately something on the 1900xt core that isn't on any x1800,but i have no idea what it does,if anything.

  20. #20
    Registered User
    Join Date
    Sep 2004
    Posts
    38
    I've got an X1900 XTX and the voltage changes only helped mildly. Without changing the voltages the card does 735/840 and when I decrease the voltages to 1.987v for the memory and increase the core to 1.5v, I can push the clocks to 745/850. Not much gain at all, especially for the huge voltage increase.

  21. #21
    Xtreme Legend
    Join Date
    Nov 2002
    Location
    Sweden
    Posts
    1,031
    Quote Originally Posted by chew*
    Is your an XT or XTX crotale?
    XTX

    I will play with the vmem this afternoon and see if I can find something interesting.

    Quote Originally Posted by boostedevo
    I haven't tried anything over 1.45V because it's still on the stock cooler, but the core passes 3D05 @ 730 with that and 65C max temps.
    729MHz on the core is max for me too on the stock cooler

    "In mild doses, ethylene produces states of euphoria, associated with stimulus
    to the pleasure centres of the human brain."

    Intel benching: 3DMark Vantage: E69642, P37253, H30363, X22138
    Swedish Overclocking Champion 2006 - Celeron Mobile 1400 @ 4243MHz - 203%

  22. #22
    Xtreme X.I.P.
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    1,516
    Quote Originally Posted by Thickbrit
    This is true,there is definately something on the 1900xt core that isn't on any x1800,but i have no idea what it does,if anything.

    I will be more than happy to take picture to compare. I have an X1800XT sitting right here.

  23. #23
    Registered User
    Join Date
    Sep 2004
    Posts
    38
    No matter what voltage I use, I can't get my memory higher than 850 mhz when benchmarking FEAR. Any suggestions?

  24. #24
    Brilliant Idiot
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Hell on Earth
    Posts
    11,020
    I did some further testing.......Was just testing max core and max memory...... On my particular card with a fresh flash then a fresh install of drivers so as to make ATI drivers think it was an XTX to begin with. Max core is 796 no matter how much voltage is used etc 1.575..Also like to point out that its completly 3d stable with no artifacts whatsoever. Anything over 800 core does weird stuff and i don't mean artifacts.......It just gets stuck when switching resolutions when trying to run 06, seems like its locked at anything over 800. Memory, seems like anything over 875 starts to artifact regardless of voltage, less voltage = less artifacts. It's possible the XT modules are somehow programmed with tighter timings than the XTX modules although I would think a bios flash would change this, but ATI is doing some new memory ringbus controller stuff similar to a memory controller in an AMD cpu i guess from what i have read. Maybe this has something to so with it. This is just speculation on my part. Other ideas welcome. As for me I'm not complaining I get XTX speeds for $100 less for everyday use.
    heatware chew*
    I've got no strings to hold me down.
    To make me fret, or make me frown.
    I had strings but now I'm free.
    There are no strings on me

  25. #25
    Xtreme X.I.P.
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    1,516
    I am totally stuck here.

    With 1.45 I cant get anything over ~660 using ATITOOL, which cant be right.

    Using CCC I can max out the settings no problem.


    Are there other differences in 2D/3D mode that we do not know about?

Page 1 of 27 123411 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •