Page 1 of 4 1234 LastLast
Results 1 to 25 of 98

Thread: LP UT 250GB with 512MB TCCD 1T DDR 600 BIOS Setup Example

  1. #1
    X.I.P.
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    61

    LP UT 250GB with 512MB TCCD 1T DDR 600 BIOS Setup Example

    LP UT NF3 250GB + TCCD 512MB , 1T DDR600 BIOS Setup Example

    1 . Genie BIOS Setup Page

    CPU tested using K8 754 , 3700+ CPU , running 300 * 8

    Besides

    CPU Multipliers
    FSB Frequency
    CPU Voltage set to what you want
    DRAM Voltage set to 2.8V
    All others option is ok with Auto or Defualt



    2 . DRAM Setup Page

    DRAM Module tested is OCZ TCCD 512MB

    With only one module , it's recommended to installed in DIMM1 , DRAM timing set as below



    With two modules , it's recommended to installed in DIMM1/2 , DRAM timing set as below




    Due to K8 has intergrated memory controller , and each TCCD module will not perform as the same as the one I got ...

    Not all the similiar setup can running at DDR600 using 1T , it's depend on the CPU and DRAM you have ...

    If such bios configuration is not stable in your system setup ...

    Try

    1 . Increase Trp to 4

    2 . Raise DRAM to 2.9V or above , and try DRAM Drive Strength 1 first no matter you have 1 or 2 TCCD 512MB , if it's not stable , try 2 , 3/4 will not be stable once DRAM voltage is too high for TCCD

    If it's still not stable , in order to keep the best performance , it's recommend to keep the memory timing(or you can even try to decrease Trcd to 3) and decrease the FSB frequency to see what's the highest stable limit of your setup , it will maintain the best peformance

    Setup up to 2T for running at DDR600 is not a good idea ...

    Above information is FYI ...

    Ps : Some TCCD 512MB Module perform better to set Skew Value to 64 using 1 DIMM, set to 128 using using 2 DIM ... You need to try it ...

  2. #2
    Xtreme Addict
    Join Date
    Nov 2002
    Location
    Earth: The Insane Asylum of the Universe
    Posts
    1,009
    Some good info there, Thanx. I don't have that RAM, but your post gives me a few ideas.
    "I got a fever, and the only prescription, is MORE COWBELL" **I can't afford a sig, all my money's in hardware.**

  3. #3
    Xtreme Addict
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    Denmark
    Posts
    2,161
    that biosview program.. Is it something one could get one┬┤s hands on?
    "M-I-A"

  4. #4

    Join Date
    Jul 2003
    Posts
    5,152

  5. #5
    Xtreme Member
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Kent, WA
    Posts
    139
    Awesome information, Thanks!! My replacement LP UT NF3 250GB (first one refused to do 3D tasks with any graphics card without black screening or freezing and that was after trying different power supplies, hard drives, memory, cpu's, 3 graphics cards and multiple XP installs and bios updates and settings) and 1GB of PQI PC3200 (TCCD's) should be here tomorrow morning. Can't wait to try some of these base settings out.
    System 1: i5-2500k (4.9 ghz), Thermalright Silver Arrow, Asus P8Z68-V, 8GB Gskill Ripjaw, Sapphire HD7950 OC (1200/1750), 1TB Samsung F3, Crucial M4 128GB & 64GB, Lepa G900-MA, X-FI Titanium, CM Storm Sniper, HP ZR30w + ZR24w
    HTPC: i5-2500k (4.2Ghz), MSI Z68MA-G45, 8GB Gskill Ripjaw, Sapphire HD7850 (1150/1425), Kingston HyperX 240GB, 1TB Samsung F3, Ceton InfiniTV 4, XFX Black 650w, Denon AVR-1910, Silverstone GD04B, Panasonic 55" ST30
    WHS: Athlon II X3 435, MSI 785GTM-E45, 4GB OCZ Gold, 2x1.5TB Samsung F2, 2TB Samsung F4, 1TB Hitachi, CoolerMaster 341Elite, Antec Neo-Eco 520w

  6. #6
    I am Xtreme
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,561

    Angry Danm just as I'm getting my bh-5 where I want it

    Oh well after I get that up to 250, back to my PQI.

    Thanks Oskar! (now to bookmark thread heh)

  7. #7
    Memory Addict
    Join Date
    Aug 2002
    Location
    Brisbane, Australia
    Posts
    11,776
    question how does Tref correspond with how other boards and A64 Tweaker list their values ?

    i.e.

    A64 Tweaker has values for Tref like

    200mhz 7.8usec
    200mhz 15.6usec

    while DFI bios has Tref in 4 digit values like 4708 ?

    what's the DFI bios Tref value equivalents for

    200mhz 7.8usec
    200mhz 15.6usec
    166mhz 7.8usec
    166mhz 15.6usec

    ??

    oh yeah where to grab that bios view program

    thanks
    Last edited by eva2000; 10-12-2004 at 05:24 PM.
    ---

  8. #8
    Xtreme Member
    Join Date
    May 2004
    Posts
    383
    Yes great info. Thanks!!
    Asrock Extreme3 Gen3
    Intel 2500K @5.0 1.52V
    Thermaltake Frio
    4-4GB Kinston HyperX 1600's
    1-256Gb Crucial M4 SSD
    Xion 1000W (Made by Superflower)
    2-Evga GTX570 in SLI
    Antec DF-30
    Windows 7 pro 64 bit

    Just a regular guy, Not Xtreme!!

    If I sound STUPID!! it is because I am.

    Not everyone can be a Genius!!

  9. #9
    Xtreme Addict
    Join Date
    May 2004
    Location
    Perth, Western Australia
    Posts
    1,782
    in the bios, the last one is the last one in a64 tweker and so on. 4708 is the fastest and that corresponds to 1.95us 166mhz
    hey oskar what is a good skew value for hynix DT43 chips? i have it at 50 now i think. i dont seem to get any bandwidth out of it just stability
    Quote Originally Posted by bh2k
    sorry m, OI'm a bit drunkz!
    Air benches with 3000+, DFI nf3 and 6800GT 2001SE: 26312 3d03: 13028

  10. #10
    Xtreme Member
    Join Date
    May 2004
    Location
    Toledo, OH
    Posts
    282
    hmm wonder how these setting would work with 3700EB
    Current Rig:
    Shuttle XPC SX58J3
    Intel i7-930 @ 3.33ghz
    ATI Radeon 5970
    OCZ Vertex 3 240GB
    12GB DDR3

  11. #11
    XS News
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    North Carolina
    Posts
    1,177
    Quote Originally Posted by longshot
    hmm wonder how these setting would work with 3700EB
    That is what I am wondering. Oskar any good info about the 3700 eb's?

  12. #12
    Xtreme Member
    Join Date
    Aug 2004
    Posts
    168
    some settings for bh-5 2x512 would be nice too....
    I have been running bh5 at 265-270 2-2-2-11-1t @ 3.4 volt for over a week, memtest clear and no crashes at all, all of a sudden I freeze today and if I try to set vdimm to above 3.3, (rail is 3.6 via internal pot) the dfi restarts at only 2.6vdimm. Do I need to turn down the 3.3 to 3.5 or something? 3.3v and 255 I am in windows, but dunno if it is stable yet. using jess' bios....

  13. #13
    c[_]
    Join Date
    Nov 2002
    Location
    Alberta, Canada
    Posts
    20,374
    Grand work oscar, wish we had more like you for the rest of the companies out there

    All along the watchtower the watchmen watch the eternal return.

  14. #14
    Xtreme Member
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    city of industry, CA
    Posts
    377
    ok my question is when i tried using oscar's settings. my pqi 2x256 ram at ddr600 2.5-3-3-7 was a lot more stable at that speed, but i lost 300pts in sandra.

    take a look at my screenshot if anything seems wrong. help would be appreciated.

    thanks
    Attached Images Attached Images

  15. #15
    Xtreme Member
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Switzerland DownTown
    Posts
    229
    hmm only 4300MB/S in Sandra ??? With 1T ??? Why?
    3000+ Winchester
    DFI SLI-D
    2x512 OCZ EL Rev.2
    OCZ 520Watt
    2x6800GT Inno3D SLI

  16. #16
    Xtreme Member
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    city of industry, CA
    Posts
    377
    Quote Originally Posted by Mrki
    hmm only 4300MB/S in Sandra ??? With 1T ??? Why?
    yeah thats what im trying to figure out, i lost 300pts when i switched to the mem settings listed for two modules.

  17. #17
    Memory Addict
    Join Date
    Aug 2002
    Location
    Brisbane, Australia
    Posts
    11,776
    Quote Originally Posted by Alex08
    ok my question is when i tried using oscar's settings. my pqi 2x256 ram at ddr600 2.5-3-3-7 was a lot more stable at that speed, but i lost 300pts in sandra.

    take a look at my screenshot if anything seems wrong. help would be appreciated.

    thanks
    Tref 4708 or 166mhz 1.95usec lost me alot of pts when testing BH-5 ram and 200mhz 1.95ns cut my sandra buffered in 1/2 lol
    ---

  18. #18
    XS News
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Sweden
    Posts
    2,025
    I get high points using tref 166.
    Maybe 166 isnt good for 2 sticks.
    Everything extra is bad!

  19. #19
    Xtreme Member
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Switzerland DownTown
    Posts
    229
    hmmmm can you test for only one module settings? with both ram ....
    3000+ Winchester
    DFI SLI-D
    2x512 OCZ EL Rev.2
    OCZ 520Watt
    2x6800GT Inno3D SLI

  20. #20
    Xtreme Member
    Join Date
    Sep 2004
    Posts
    246
    Using theses settings for two 512MB Ballistix PC4000 I can boot at 300FSB, stable at 275FSB. TCL 3.0 though. Powerstream comes today so I will try later as my 12v is at 10.3v constant now.

  21. #21
    Xtreme Addict
    Join Date
    May 2004
    Location
    Perth, Western Australia
    Posts
    1,782
    no, i have 2x512 DS and Tref 4708 (166 1.95us) runs fine
    Quote Originally Posted by bh2k
    sorry m, OI'm a bit drunkz!
    Air benches with 3000+, DFI nf3 and 6800GT 2001SE: 26312 3d03: 13028

  22. #22
    Registered User
    Join Date
    Sep 2004
    Posts
    39
    I'd like to know some settings for 2x512 BH-5 also...

  23. #23
    Xtreme Addict
    Join Date
    May 2004
    Location
    Perth, Western Australia
    Posts
    1,782
    id say, according to jess, 2-1T-2-10-2-8-12-2-2-1-2-4708-1 and then the other settings with all enabled
    Quote Originally Posted by bh2k
    sorry m, OI'm a bit drunkz!
    Air benches with 3000+, DFI nf3 and 6800GT 2001SE: 26312 3d03: 13028

  24. #24
    Xtreme Member
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    city of industry, CA
    Posts
    377
    Quote Originally Posted by ┬Ánrealneo┬▓
    Memory is really at 279MHz

    6.5 multi = 7 memory divider, CPU-Z is incorrect.
    ahhh crap you're right. now its impossible to keep stable at 300 when i changed the multi to 6 or 7.

  25. #25
    Xtreme Enthusiast
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    Leicester UK
    Posts
    727
    Gonna try this with my 2x512mb Samsung TCCD NOW

    Thanks Oskar_WU, you really are the star of our PC world here at XS.org

Page 1 of 4 1234 LastLast

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •