Swiftech
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 25 of 38

Thread: My 3.4EE ES hates voltage!

  1. #1
    Banned freecableguy's Avatar
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    Broomfield, CO
    Posts
    4,088

    My 3.4EE ES hates voltage!

    Yes, I know it's weird but INCREASING the voltage actually decreases the stability. I am running at 3.75Ghz (15x250Mhz) right now on stock volts (1.575-1.600V).

  2. #2
    Xtreme Owner FUGGER's Avatar
    Join Date
    Jun 2002
    Location
    Las Vegas
    Posts
    11,764
    Its getting too hot, do you have a water chiller?
    ASUS Maximus VI Extreme
    ASUS GTX Titan
    Intel 4770K Overclocked
    Swiftech WC
    Corsair Dominator Platinum 2666C10
    4X Corsair Neutron SSD
    Corsair 1200i
    NZXT Phantom 800


    Intel I7 4960X
    Asus Rampage Extreme BE
    Asus GTX 780
    Corsair Dominator Platinum 2666C10
    Corsair Force GT RAID 0
    Corsair AX1200 PSU
    Dimas Benchtable

  3. #3
    Banned freecableguy's Avatar
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    Broomfield, CO
    Posts
    4,088
    no....i don't. I try to make my designs as aesthetically pleasing as possible...

    i need to get some A/C. I live in Washington state so noone has A/C here. But ambient is 25-30C in the summer.

  4. #4
    Banned freecableguy's Avatar
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    Broomfield, CO
    Posts
    4,088
    I'm now looking into TEC cooling and have a thread in the TEC section. I would appreciate it if you check it out and told me what you think...

  5. #5
    Memory Addict eva2000's Avatar
    Join Date
    Aug 2002
    Location
    Brisbane, Australia
    Posts
    11,800
    not all P4 EE ES samples oc that well, i heard a few 3.2EE ES not oc'ing past 3.3ghz heh

  6. #6
    Xtreme X.I.P.
    Join Date
    Nov 2002
    Location
    Shipai
    Posts
    34,647
    well those are engineering samples, some of them are very early silicon...

  7. #7
    Xtreme Member Sphinx's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Baku, Azerbaijan
    Posts
    173
    I don't thing that it's because of cooling! It's unlucky sample IMHO!
    But maybe, maybe! Try to get colder temps!
    A64 FX55, Asus A8V DLX, 2X512MB OCZ EL GOLD PC4000, Asus AX800XT Water cooled!

  8. #8
    Xtreme Mentor blinky's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Berkeley/Stanford, CA, USA
    Posts
    3,075
    i think its the temps

    can you see the light? is it shining too bright? can you see the light at the end of the tunnel, i know i do, i know its true.

  9. #9
    Banned freecableguy's Avatar
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    Broomfield, CO
    Posts
    4,088
    This is the best I can do without better cooling:



    Like I said before...I am really looking at TECs now. I'm not sure if I want to put my VC in the loop though so I may be going back to regular aircooling from my 9800. I would like to run a dedicated loop for the CPU TEC of just the Eheim 1250 and the 120x2 rad I have. I am pushing plenty of air...I just need to get one of those Swiftech MCW5002-PT blocks in there now. This is going to be a big project for me. I hate the idea of tearing apart my current setup....I had it just the way I liked it. Oh, well.

  10. #10
    Xtreme Hardware Killer bh2k's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Behind you
    Posts
    1,570
    Tecs are really a waste of money and power. Plus they are sometimes dangerous. I'd try some dry ice or phase change.
    Level 80 UD Death Knight on Murmur (Beta)

  11. #11
    Banned freecableguy's Avatar
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    Broomfield, CO
    Posts
    4,088
    Those are a little too extreme for me right now. I have a good watercooling setup and would like to see where I can take it with a TEC or two.

  12. #12
    Xtreme Addict Kanavit's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    happy place
    Posts
    2,397
    Originally posted by freecableguy
    Those are a little too extreme for me right now. I have a good watercooling setup and would like to see where I can take it with a TEC or two.
    sorry forgive me, but what is TEC?
    --===== proud owner of new razor tarantula gaming keyboard =====--

  13. #13
    Xtreme Enthusiast
    Join Date
    Sep 2002
    Location
    Sydney, Australia
    Posts
    537
    Originally posted by Kanavit
    sorry forgive me, but what is TEC?
    I think they're peltiers?

  14. #14
    The Voice of Reason Soulburner's Avatar
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    Lincoln, NE
    Posts
    9,206
    That would be correct.
    Windows 7 + SSD:
    Mode: AHCI, default Microsoft driver or latest Intel RST
    Defrag: Off
    Hibernation: Off (use Sleep mode, recommend a UPS)
    Indexing: On (it only indexes a few locations, not your whole system unless you tell it to)
    Page File: On (set to the minimum of 16MB if you have a large amount of RAM, disabling not recommended)
    Prefetch: On
    Superfetch: On (RAM is always faster than an SSD - use it)
    System Restore: Off (with regular backups)
    Browser Cache: RAM Only, Disk Cache Off (How to with Chrome)
    Documents, Music, Pictures, Videos, Downloads to HDD (Public Libraries too, see above link about junctions)
    UAC: On!

  15. #15
    Banned freecableguy's Avatar
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    Broomfield, CO
    Posts
    4,088
    I just ordered a Meanwell S320-12 and a relay kit. I will get those connected this week and then look into getting the cpu block with TEC and some new 1/2" tubing.

    Should I run just the CPU or can I pelt the GPU too? I have a 9800 Pro and will be moving to the X800 XT PE. Current pump is an Eheim 1250, rad is a Thermochill HE120.2 with 2x120mm Delta fans pushing ~300CFM total.

  16. #16
    Xtreme Mentor blinky's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Berkeley/Stanford, CA, USA
    Posts
    3,075
    im not sure that pelts with get you very cold because the P4EEs produce a lot of heat because of the extra cache,

    pelts become a waste because as u go higher u end up spending hundreds on power supplies, and those hundreds could have bought u the parts for a mach1, or a DIY direct die cooler

    can you see the light? is it shining too bright? can you see the light at the end of the tunnel, i know i do, i know its true.

  17. #17
    Xtreme Addict pik-ard v1.1's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Eastern USA
    Posts
    1,912
    i thought deltas only pushed about 108cfm. how do you get 300cfm out of the both of them? or is it not added that way?

  18. #18
    Banned freecableguy's Avatar
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    Broomfield, CO
    Posts
    4,088
    Running 2 of these Delta fans.

  19. #19
    Xtreme Addict pik-ard v1.1's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Eastern USA
    Posts
    1,912
    nice. thats gonna be pretty loud though, with 2 of those...

  20. #20
    Banned freecableguy's Avatar
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    Broomfield, CO
    Posts
    4,088
    Yeah, you could say it's a little hot. New best...this is as far as I can push it until I get that pelt setup completed. Ambient is 30C and this is with an Abit board so temps might be reported a little high.



    -kjb

  21. #21
    Xtreme Member LarsK's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Copenhagen, Denmark
    Posts
    413
    Those EE's need massive cooling to run well. My 3.2EE could hardly reach 3.5 Ghz on the retailcooler, I couldtn't get even 220 Mhz fsb Prime stable.... Adding more voltage only increased the problem.

    With the Mach II I could get 246 Mhz fsb prime stable, 250 would BSOD on me after ~10 mins. With the Mach II GT, running dual prime torture @ 250 Mhz is a breeze. Same voltage as with the regular Mach II, just rock stable. It's ALL about the temps, at least it is with my particular EE.

    I have been wanting to try out a newer 8-layer 3.4EE, maybe a regular retail cpu is a better bet than a 3.4EE ES of "older" origin....
    E6700 2.66@4.5 Ghz | Mach II GT | Abit AW9D-Max | Corsair PC5400UL
    Viewsonic VP201s + Dell FP2001 | 2x Sapphire X1950XTX/CFE | SB X-Fi Fata1ty
    3dmark2001se: 76259 | 3dmark06: 13055 | 3dmark05: 24572
    3dmark03: 42873 | PCMark05: 11452 | Superpi 1M: 10.938

  22. #22
    Banned freecableguy's Avatar
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    Broomfield, CO
    Posts
    4,088
    Sounds like a plan LarsK. I'm going to give the pelts a try though. I have already bought a first round of new hardware and will be working on converting the system this next week or so. My goal is 14x275 (3.85Ghz) 1:1 with my BH-5. Anything over that is gravy. I think I have a shot.

  23. #23
    Xtreme Gentoo User masterofpuppets's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    England
    Posts
    3,605
    My EE overclocks pretty amazingly on stock cooler. 3.8GhZ with idle temp at 40C and load at 45-50C. Stable and can run Prime95 torture test at 50C max.

  24. #24
    Xtreme Member LarsK's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Copenhagen, Denmark
    Posts
    413
    Originally posted by masterofpuppets
    My EE overclocks pretty amazingly on stock cooler. 3.8GhZ with idle temp at 40C and load at 45-50C. Stable and can run Prime95 torture test at 50C max.
    That is very nice. What are the specs and pack date on that sucker? And how does it do in the Mach II?

    I'm hoping to find a 3.4EE that'll do ~4.3 Ghz prime stable. Yours sounds like it might
    E6700 2.66@4.5 Ghz | Mach II GT | Abit AW9D-Max | Corsair PC5400UL
    Viewsonic VP201s + Dell FP2001 | 2x Sapphire X1950XTX/CFE | SB X-Fi Fata1ty
    3dmark2001se: 76259 | 3dmark06: 13055 | 3dmark05: 24572
    3dmark03: 42873 | PCMark05: 11452 | Superpi 1M: 10.938

  25. #25
    Xtreme Gentoo User masterofpuppets's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    England
    Posts
    3,605
    Overclock details:
    FSB: 220
    V.Core: 1.625
    Divider: 3:2
    V.Dimm: 2.8

    Don't have a clue on pack date since I can't be arsed to remove HSF atm. I will look later. Yes, I reckon it will do 4.3GhZ fine, not sure about prime stable though, could be though.

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •