X

    Subscribe to New Ads!

    Receive weekly ads in your inbox!



Results 1 to 3 of 3

Thread: Need Help.. It is MB or CPU Hard Crash

  1. #1
    Registered User
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Houston
    Posts
    85

    Need Help.. It is MB or CPU Hard Crash

    Ok.. this is a recent issue, and hardware has not been changed .. when overclocking i am getting a hard shut down. it happens when the CPU load goes to full 100%.

    As an example, If I run at 4600 mhz (1.35v and do a LINX run, everything is fine.. but if I up the voltage to say 3.9 or more and run linx.. when it gets to 100%, will shut down PC.

    I can set at 4900 and 1.43v and PC shuts down when goes from 99% to 100% in linx, or instantly if prime.


    I have 2 x1200 power supplies and have swapped everything, so its not that.

    Here is the thing.. I have a get around.. and noticed, that if I run linx for a few seconds and stop before 100% load.. do it a couple of times, then increase from 4600 to 4900 and up v to 1.43v .. I can run linx past 100% and do prime without issue.. then while active can overclock without issue

    If I wait till cools down., idle it will shut down again when trying to fully load.

    I can actually take the CPU beyond 5100mhz, so doe not seem limited.. its just the instant load after idle that seems to trigger a hard shut down

    I have played with LLC, even disabled hyperthreading, played with power options, voltages, .. I have changed the 8 and 4 pin CPU cables.. added the eazy plug 4 pin, and still shut off when doing the instant 100% load..

    I suspect either MB (perhaps I have damaged something or CPU.. .. of course it may be time to upgrade MB... perhaps a R.E. V if one actually comes out in a few days..

    .. just wondered if anyone else has ever had this.. I did in the past when overloading a power supply under heavy graphics benching, but here I am not even overclocking the 3 cards to get the shut down effect...

    Any suggestions?



    %

    Case: M.M Ascension C.S
    MB: Asus RIVE
    CPU: 3960 24/7: 4900 @1.43v
    Ram: 16 gig Dominator Platinum 2133 series ,@2450hmz 10.11.11.28 1.5v
    Drive: OCZ RevoDrive 3 X2 240GB
    Cooling: 2 x 560 SR1 + 1 X 280 SR1 single loop
    Aquaero 5 w/NB PK3 Fans @ 900rpm. Koolance 380i w/. MCP355 x 2 XSPC top
    Video: Titan Hydro Copper x 3 SLI
    PS: 2 x Corsair 1200w

  2. #2
    Xtreme Addict
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Texas
    Posts
    1,789
    Well first off it being stable at 4.6 ghz is a pretty good achievement.

    After 4.6ghz you're getting into the realm of "It may never be %100 stable no matter what"

    Is it rebooting or shutting down? What are the temps?

    If it's rebooting then it likely to just be unstable, if it's shutting down the CPU, or VRM may be over heating.
    Sandy Bridge 2500k @ 4.5ghz 1.28v | MSI p67a-gd65 B3 Mobo | Samsung ddr3 8gb |
    Swiftech apogee drive II | Coolgate 120| GTX660ti w/heat killer gpu x| Seasonic x650 PSU

    QX9650 @ 4ghz | P5K-E/WIFI-AP Mobo | Hyperx ddr2 1066 4gb | EVGA GTX560ti 448 core FTW @ 900mhz | OCZ 700w Modular PSU |
    DD MC-TDX CPU block | DD Maze5 GPU block | Black Ice Xtreme II 240 Rad | Laing D5 Pump

  3. #3
    Registered User
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Houston
    Posts
    85
    .. I seem to have been able to fix the issue (well at least stop the hard shut downs). by chance I disabled the current capability in Bios, and now I can overclock without hard shut downs.. easily past 5100 again.. not sure what the problem really is.. but happy enough

    I was deciding to go either 3970 or 4960.. now I will stay as is.. I guess the issue is the MB then.. I may have to go for the RIVBE.. but I have only recently gone water cooling on the Mosfets.. so reluctant to switch just yet.

    Anyway perhaps this may help someone else down the road..

    Case: M.M Ascension C.S
    MB: Asus RIVE
    CPU: 3960 24/7: 4900 @1.43v
    Ram: 16 gig Dominator Platinum 2133 series ,@2450hmz 10.11.11.28 1.5v
    Drive: OCZ RevoDrive 3 X2 240GB
    Cooling: 2 x 560 SR1 + 1 X 280 SR1 single loop
    Aquaero 5 w/NB PK3 Fans @ 900rpm. Koolance 380i w/. MCP355 x 2 XSPC top
    Video: Titan Hydro Copper x 3 SLI
    PS: 2 x Corsair 1200w

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •