MMM
    X

    Subscribe to New Ads!

    Receive weekly ads in your inbox!



Page 38 of 56 FirstFirst ... 283536373839404148 ... LastLast
Results 926 to 950 of 1389

Thread: ***ASUS Rampage IV Extreme Owners Thread***

  1. #926
    Moderator
    Join Date
    Jun 2002
    Posts
    2,447
    it is intentional
    for better stability

  2. #927
    Xtreme Enthusiast
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    504
    Quote Originally Posted by LardArse View Post
    it is intentional
    for better stability
    ok this is normal then? check that something this dual boot?
    if it exceeds 4.4GhZ, this cold boot is required
    I ask because many over 4.4GhZ not this cold boot

    and in the bios, the "strap" is in AUTO, how to know the settings? with an app?

    thanks
    Sorry for my english

    LL A77F - Asus Rampage V Extreme - 5930K - Corsair Platinum 4x4Go 3000 C15 - Zotac 770 - SSD Samsung 850 Pro & 830
    Pump D5 with mod Bitspower - EK Supremacy - Koolance GTX680 - HW Labs SR1 280 & EK XTX 360

  3. #928
    Xtreme Enthusiast
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    504
    For CPU and VCCSA Current Capabiity, what is best settings?

    thanks
    Last edited by tistou77; 05-09-2012 at 01:17 AM.
    Sorry for my english

    LL A77F - Asus Rampage V Extreme - 5930K - Corsair Platinum 4x4Go 3000 C15 - Zotac 770 - SSD Samsung 850 Pro & 830
    Pump D5 with mod Bitspower - EK Supremacy - Koolance GTX680 - HW Labs SR1 280 & EK XTX 360

  4. #929
    Xtreme Member
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    169
    Quote Originally Posted by tistou77 View Post
    For CPU and VCCSA Current Capabiity, what is best settings?

    thanks
    quoted directly from Raja:
    "CPU Current Capability: Increases the power threshold before over-current protection limits power (either by shut-off or throttling). A setting of 180% is ample for all types of overclocking."
    "VCCSA Current Capability: Increases the power threshold before over-current protection limits power. Increase to 140% if running 64GB of memory or if running memory speeds in excess of DDR3-2133."

    And now for my two cents.
    CPU current capability should be fine at 150% unless looking for that extreme oc or clocking at sub-ambient temps.
    It is to my understanding that setting a higher current capability does not actually provide more current until it is needed. Setting a value higher than what you may need shouldn't negatively impact anything except VRM temps.

    Hope this helps!
    Last edited by Random Murderer; 05-09-2012 at 06:20 AM.
    Gaming, Crunching, Audio Rig:
    Asus ROG RIVE X79
    Intel Core i7 4930K, @ 4500MHz
    4x 8GB G.Skill TridentX DDR3-1600, @ 2400 C10 1T
    3x AMD HD7970 GHz Editions
    Samsung 830 256GB
    CoolerMaster Silent Pro Gold 1200W

    Sound System:
    Custom DAC (RM-DAC) to a tube-rolled and tuned Xiang Sheng 708b to Sennheiser HD650s

  5. #930
    Xtreme Enthusiast
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    504
    thank you

    % Over the high, the more it pushes the protection of VRM
    Is That right?

    For CPU, 140% better protect VRM that 180% (same for VCCSA)?

    I understood?

    Thanks
    Sorry for my english

    LL A77F - Asus Rampage V Extreme - 5930K - Corsair Platinum 4x4Go 3000 C15 - Zotac 770 - SSD Samsung 850 Pro & 830
    Pump D5 with mod Bitspower - EK Supremacy - Koolance GTX680 - HW Labs SR1 280 & EK XTX 360

  6. #931
    Xtreme Member
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    169
    edited previous post ^^

    I leave my VCCSA current capability at 140% all the time, but that's because I'm constantly playing with the RAM, lol.
    Gaming, Crunching, Audio Rig:
    Asus ROG RIVE X79
    Intel Core i7 4930K, @ 4500MHz
    4x 8GB G.Skill TridentX DDR3-1600, @ 2400 C10 1T
    3x AMD HD7970 GHz Editions
    Samsung 830 256GB
    CoolerMaster Silent Pro Gold 1200W

    Sound System:
    Custom DAC (RM-DAC) to a tube-rolled and tuned Xiang Sheng 708b to Sennheiser HD650s

  7. #932
    Xtreme Enthusiast
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    504
    From what I understand, it pushes protection "internal" VRM (cuts or other)

    To 140%, the VRMs are more "protected" at 180% for example,
    Finally, if I understand

    I put 140% for the CPU, and 120% for VCCSA

    Auto, it is 180% for the CPU, and 100% for VCCSA
    Sorry for my english

    LL A77F - Asus Rampage V Extreme - 5930K - Corsair Platinum 4x4Go 3000 C15 - Zotac 770 - SSD Samsung 850 Pro & 830
    Pump D5 with mod Bitspower - EK Supremacy - Koolance GTX680 - HW Labs SR1 280 & EK XTX 360

  8. #933
    Xtreme Member
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    169
    Quote Originally Posted by tistou77 View Post
    From what I understand, it pushes protection "internal" VRM (cuts or other)

    To 140%, the VRMs are more "protected" at 180% for example,
    Finally, if I understand

    I put 140% for the CPU, and 120% for VCCSA

    Auto, it is 180% for the CPU, and 100% for VCCSA
    100% is normal operation. Setting higher than 100% means the VRMs can provide more current(if needed) before throttling or shutting down(due to power draw) at the cost of temperature.
    it is not "protecting" the VRMs by setting it to a lower value(as they are designed to handle these high currents, just make sure to keep them cooled), it is limiting the amount of current the CPU/VCCSA can draw and therefore limiting your overclock. Setting a higher value simply allows more current to be supplied to the CPU/VCCSA under power-hungry situations such as high overclocks.
    I've tried to explain it the best I can, if you're still having trouble understanding current capability, you should ask Raja or LardArse, lol
    Gaming, Crunching, Audio Rig:
    Asus ROG RIVE X79
    Intel Core i7 4930K, @ 4500MHz
    4x 8GB G.Skill TridentX DDR3-1600, @ 2400 C10 1T
    3x AMD HD7970 GHz Editions
    Samsung 830 256GB
    CoolerMaster Silent Pro Gold 1200W

    Sound System:
    Custom DAC (RM-DAC) to a tube-rolled and tuned Xiang Sheng 708b to Sennheiser HD650s

  9. #934
    Xtreme Enthusiast
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    504
    Ok I understand, this is what I thought (but I misspoke, I'm not good in English ^^)

    At 180% (for example) the VRMs "throttling or shutting down (due to power draw) at the cost of temperature" later if it is 140%, at 180% VRMs let pass more current (180%, the amount is less restricted than 120, 130, etc...)

    If it is stable with 120 or 140%, no need to set more?

    thank you very much for you explanation Random Murderer
    Sorry for my english

    LL A77F - Asus Rampage V Extreme - 5930K - Corsair Platinum 4x4Go 3000 C15 - Zotac 770 - SSD Samsung 850 Pro & 830
    Pump D5 with mod Bitspower - EK Supremacy - Koolance GTX680 - HW Labs SR1 280 & EK XTX 360

  10. #935
    Xtreme Member
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    169
    Quote Originally Posted by tistou77 View Post
    Ok I understand, this is what I thought (but I misspoke, I'm not good in English ^^)
    Hey, no worries!

    Quote Originally Posted by tistou77 View Post
    At 180% (for example) the VRMs "throttling or shutting down (due to power draw) at the cost of temperature" later if it is 140%, at 180% VRMs let pass more current (180%, the amount is less restricted than 120, 130, etc...
    Precisely. The higher the setting, the more current is allowed to pass before the system freaks out.

    Quote Originally Posted by tistou77 View Post
    If it is stable with 120 or 140%, no need to set more?
    If it's stable, only set it higher if you plan to keep overclocking further.

    Quote Originally Posted by tistou77 View Post
    thank you very much for you explanation Random Murderer
    No problem! Glad I could actually be of some help to somebody.
    Gaming, Crunching, Audio Rig:
    Asus ROG RIVE X79
    Intel Core i7 4930K, @ 4500MHz
    4x 8GB G.Skill TridentX DDR3-1600, @ 2400 C10 1T
    3x AMD HD7970 GHz Editions
    Samsung 830 256GB
    CoolerMaster Silent Pro Gold 1200W

    Sound System:
    Custom DAC (RM-DAC) to a tube-rolled and tuned Xiang Sheng 708b to Sennheiser HD650s

  11. #936
    Xtreme Enthusiast
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    504
    thanks Random Murderer
    I'll leave at 140% (CPU) and 120% (VCCSA) as it is stable

    I'd prefer to ask for VRMs, some people saw the "smoke" with their R4E, and some have burned
    And black plate behind the VRMs is very hot for some
    Sorry for my english

    LL A77F - Asus Rampage V Extreme - 5930K - Corsair Platinum 4x4Go 3000 C15 - Zotac 770 - SSD Samsung 850 Pro & 830
    Pump D5 with mod Bitspower - EK Supremacy - Koolance GTX680 - HW Labs SR1 280 & EK XTX 360

  12. #937
    Xtreme Member
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    169
    Quote Originally Posted by tistou77 View Post
    thanks Random Murderer
    I'll leave at 140% (CPU) and 120% (VCCSA) as it is stable

    I'd prefer to ask for VRMs, some people saw the "smoke" with their R4E, and some have burned
    And black plate behind the VRMs is very hot for some
    the only "burned" R4Es I've seen have been the 8-pin CPU power connector(EPS +12v). It's caused because those people are pulling too much current through those connections. That's why Asus included an additional 4-pin CPU +12v connector, so the current would be split among the additional wires as well and something like that wouldn't happen. They(Asus) also included the additional 6-pin PCIe power connector and 4-pin floppy connector next to the OC Key connector, so you can provide additional power to the expansion slots and RAM, respectively, without pulling that power from the 24-pin connector and possibly burning that up.

    As long as you have active cooling on the VRMs(a fan over the stock heatsink or, in your case, a waterblock) they should be fine.
    Last edited by Random Murderer; 05-09-2012 at 10:28 AM.
    Gaming, Crunching, Audio Rig:
    Asus ROG RIVE X79
    Intel Core i7 4930K, @ 4500MHz
    4x 8GB G.Skill TridentX DDR3-1600, @ 2400 C10 1T
    3x AMD HD7970 GHz Editions
    Samsung 830 256GB
    CoolerMaster Silent Pro Gold 1200W

    Sound System:
    Custom DAC (RM-DAC) to a tube-rolled and tuned Xiang Sheng 708b to Sennheiser HD650s

  13. #938
    Xtreme Enthusiast
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    504
    Ok Thanks

    When is that it's recommended to put the 4pin CPU (in addition to 8pin)?
    I have an OC 4.5GhZ, and I just put the 8pin, it's good or not?

    And I saw on the French forum (among others) 6 or 8 R4E "burned"
    On the 8pin of CPU, on the pci-e n°1
    Last edited by tistou77; 05-09-2012 at 10:43 AM.
    Sorry for my english

    LL A77F - Asus Rampage V Extreme - 5930K - Corsair Platinum 4x4Go 3000 C15 - Zotac 770 - SSD Samsung 850 Pro & 830
    Pump D5 with mod Bitspower - EK Supremacy - Koolance GTX680 - HW Labs SR1 280 & EK XTX 360

  14. #939
    Xtreme Member
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    169
    Quote Originally Posted by tistou77 View Post
    Ok Thanks

    When is that it's recommended to put the 4pin CPU (in addition to 8pin)?
    I have an OC 4.5GhZ, and I just put the 8pin, it's good or not?
    On the ROG forums, Raja said you don't need to connect both until you hit 5GHz and/or are using sub-zero cooling.
    He also said that there is no harm in having both connected, even if you don't need it. I've been using both since I first assembled the system, just to be safe.

    Quote Originally Posted by tistou77 View Post
    And I saw on the French forum (among others) 6 or 8 R4E "burned"
    On the 8pin of CPU, on the pci-e n°1
    Burnt 8-pin would be faulty PSU, faulty board, or pulling too much power to be using the 8-pin alone(without the 4-pin).
    Burnt PCIe slot could be numerous things, ranging from user error to faulty hardware to not plugging in the additional PCIe power connector on the RIVE. Pretty hard to tell without actually having the board in-hand.
    Gaming, Crunching, Audio Rig:
    Asus ROG RIVE X79
    Intel Core i7 4930K, @ 4500MHz
    4x 8GB G.Skill TridentX DDR3-1600, @ 2400 C10 1T
    3x AMD HD7970 GHz Editions
    Samsung 830 256GB
    CoolerMaster Silent Pro Gold 1200W

    Sound System:
    Custom DAC (RM-DAC) to a tube-rolled and tuned Xiang Sheng 708b to Sennheiser HD650s

  15. #940
    Xtreme Enthusiast
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    504
    ok thanks

    I'll just leave the 8pin
    Sorry for my english

    LL A77F - Asus Rampage V Extreme - 5930K - Corsair Platinum 4x4Go 3000 C15 - Zotac 770 - SSD Samsung 850 Pro & 830
    Pump D5 with mod Bitspower - EK Supremacy - Koolance GTX680 - HW Labs SR1 280 & EK XTX 360

  16. #941
    Registered User
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Up State New York
    Posts
    94
    Hey All!
    Looking for some suggestions(new Bios), got the rive with a 3930K was running fine under water at 5020 with a strap of 125.00 then bumped up the BLK four times to like a 125.500 mem set at 2008 everything was running fine temps are good. Just did a Heaven run this am, after wards during reboot it said updating Irog something it went through but after that all my over clock settings are gone? BIos was updated to the 1305 at the time, I tried switching the bios switch still seems flakey. I can reset my clock settings but it has only booted in windows 7 at stock settings except the raid O it wont lose. Even the CPU voltage defaults to stock, in between though it will stick at a code 44 now and then. Other settings are Stock (during over clock)except the Vccsa is 1.1v VVT CPU is 1.125v, CPU at 1.475 till in windows then bump it to 1.49 for running 3Dmark11, again temps always good, other setting all cores on, all other cpu settings off.
    Need more let me know............ I was having a blast reading this whole thread and using it then boom.
    RIVE/3930K Water
    16GB Gskill Ripjaw X 2133
    2X Intel CherryVille 520 60GB Raid O
    2X HD 7970 VisionTec
    Corsair AX1200

    Biostar TP45HP, GA-X48-DQ6 , Maximus IV Gene Z

  17. #942
    Registered User
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Up State New York
    Posts
    94
    Not sure what went down but this AM everything seems to be fine? Only issue is with all my over clock settings missing in the bios, I may have shut off one to many things in the task manager before a run, but that shouldn't cause bios issue's, here's a score. 1305 bios 100 strapping
    Thanks for all the help!!
    vantage=P56067.jpg
    RIVE/3930K Water
    16GB Gskill Ripjaw X 2133
    2X Intel CherryVille 520 60GB Raid O
    2X HD 7970 VisionTec
    Corsair AX1200

    Biostar TP45HP, GA-X48-DQ6 , Maximus IV Gene Z

  18. #943
    Xtreme Member
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Italy
    Posts
    402
    Hi guys!! i need some help please ....

    i'm trying to do some benchmarks on w7 x64 and xp 32 bit, but i have a weird problem , this is what

    atm i've got an hard drive dedicated to only benchmarks so is good to be messed up and what ever ,

    if i try to boot @ 5.2ghz ht on there are no problem, but if i disable ht .... sometimes windows xp & 7 would not even boot, the times it boot the cpu is stuck @ 3.2



    and the bios settings are







    ----

    if i try to boot on the gaming drive it works, what's going on then? what's am i doing wrong?

    thanks for the help

  19. #944
    Xtreme Member
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Greece, Piraeus
    Posts
    119
    3960x C2
    capture4.jpg

  20. #945
    Registered User
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Up State New York
    Posts
    94
    Quote Originally Posted by p3gaz_001 View Post
    Hi guys!! i need some help please ....

    i'm trying to do some benchmarks on w7 x64 and xp 32 bit, but i have a weird problem , this is what

    atm i've got an hard drive dedicated to only benchmarks so is good to be messed up and what ever ,

    if i try to boot @ 5.2ghz ht on there are no problem, but if i disable ht .... sometimes windows xp & 7 would not even boot, the times it boot the cpu is stuck @ 3.2



    and the bios settings are







    ----

    if i try to boot on the gaming drive it works, what's going on then? what's am i doing wrong?

    thanks for the help

    You need to give more info like the voltage settings are you turning on the board settings? How are you cooling the CPU, if your doing 5200Mhz you must be using water. Try reading this whole thread, as there is a ton of help in here. Try flipping the LN2 switch (ON) near reset switch, see if that helps you.
    RIVE/3930K Water
    16GB Gskill Ripjaw X 2133
    2X Intel CherryVille 520 60GB Raid O
    2X HD 7970 VisionTec
    Corsair AX1200

    Biostar TP45HP, GA-X48-DQ6 , Maximus IV Gene Z

  21. #946
    Xtreme Enthusiast
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    834
    Quote Originally Posted by p3gaz_001 View Post
    Hi guys!! i need some help please ....

    i'm trying to do some benchmarks on w7 x64 and xp 32 bit, but i have a weird problem , this is what

    atm i've got an hard drive dedicated to only benchmarks so is good to be messed up and what ever ,

    if i try to boot @ 5.2ghz ht on there are no problem, but if i disable ht .... sometimes windows xp & 7 would not even boot, the times it boot the cpu is stuck @ 3.2

    http://i46.tinypic.com/34q91c3.jpg

    and the bios settings are

    http://i50.tinypic.com/2hobkol.jpg

    http://i45.tinypic.com/167wkzm.jpg

    http://i45.tinypic.com/15hslf.jpg

    ----

    if i try to boot on the gaming drive it works, what's going on then? what's am i doing wrong?

    thanks for the help
    Try this:

    Turbo Ratio: By All Cores: 52 (on first BIOS s/s)
    CPU Ratio: Auto (on second BIOS s/s)
    Enhanced Intel SpeedSpet Technolody: Enabled (on second BIOS s/s)
    Maximus 5 Gene | i7-3770K @ 5GHz | ADATA 2x2GB @ 2.6GHz 9-12-10-28-1T | HD7970 @ 1200/6400
    Rampage 4 Extreme | i7-3930K @ 5GHz ||| X58-A OC Orange | i7-980X @ 4.6GHz

  22. #947
    Registered User
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Salt Lake City
    Posts
    87
    I must say, once I got this board in and have got everything going, what an absolute pleasure it has been and this thread has been very helpful as well.
    Asus Rampage IV X79 Extreme 1305
    Intel Core i7-3930K Processor @ 4.8GHZ 1.45V
    G.Skill Ripjaw 1866MHZ 4X4GB 9-10-9-28
    EVGA SC GTX 580 SLI 880/2200
    Corsair H100
    Coolermaster HAF932
    Corsair 1000W HX Power Supply

  23. #948
    Xtreme Member
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Italy
    Posts
    402
    Quote Originally Posted by donmarkoni View Post
    Try this:

    Turbo Ratio: By All Cores: 52 (on first BIOS s/s)
    CPU Ratio: Auto (on second BIOS s/s)
    Enhanced Intel SpeedSpet Technolody: Enabled (on second BIOS s/s)
    thanks Don M. i'll try it out and let you know what happens, and i'll make more bios screenshots settings for a better troubleshooting.

  24. #949
    Registered User
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    41
    Quote Originally Posted by jaggerwild View Post
    Not sure what went down but this AM everything seems to be fine? Only issue is with all my over clock settings missing in the bios, I may have shut off one to many things in the task manager before a run, but that shouldn't cause bios issue's, here's a score. 1305 bios 100 strapping
    Thanks for all the help!!
    vantage=P56067.jpg
    CPU score seems low given your OC, should be around 50K. Are your temps fine?

  25. #950
    Xtreme Member
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Italy
    Posts
    402
    is there any linx thread for sandy bridge-e ??

    ...well this is my run ...

    4.7 ht off

    http://i.imgur.com/h7QnF.jpg

Page 38 of 56 FirstFirst ... 283536373839404148 ... LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •