Page 1 of 5 1234 ... LastLast
Results 1 to 25 of 109

Thread: Athlon X4 620 into.. what?

  1. #1
    Xtreme Member
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Bucharest
    Posts
    138

    Talking Athlon X4 620 into.. what?

    Hi guys.
    So last weekend i got a call from a very close friend of mine. He invited me to his place to test a cpu. And i must say i was very happy to find that he was reffering to Athlon X4 620 .
    I didn't have much time for overclocking or performance tests because we were mainly after on thing:
    http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=661740
    And we did it
    The L3 was unlocked via ACC in the bios
    Now i'm trying to convince him to give me some time (a few hours.. ok maybe half a day..) to perform more tests on that sweet chip..

  2. #2
    I am Xtreme FlanK3r's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Czech republic
    Posts
    6,731
    whau, nice....test of course this chip too as Athlon x4 (without L3 cache). It will interest with comparsion
    ROG Power PCs - Intel and AMD
    CPUs:i7-6950X, i7-5960X, 4x i7-7700K, i3-7350K, 2x i7-6700K, i5-6600K, R7-1800X, R7-1700X, 3x AMD FX-9590, 1x AMD FX-9370, 4x AMD FX-8350,1x AMD FX-8320,1x AMD FX-8300, 2x AMD FX-6300,2x AMD FX-4300, 3x AMD FX-8150, 2x AMD FX-8120 125 and 95W, AMD X2 555 BE, AMD x4 965 BE C2 and C3, AMD X4 970 BE, AMD x4 975 BE, AMD x4 980 BE, AMD X6 1090T BE, AMD X6 1100T BE, A10-7870K, Athlon 845, Athlon 860K,AMD A10-7850K, AMD A10-6800K, A8-6600K, 2x AMD A10-5800K, AMD A10-5600K, AMD A8-3850, AMD A8-3870K, 2x AMD A64 3000+, AMD 64+ X2 4600+ EE, Intel i7-980X, Intel i7-2600K, Intel i7-3770K,2x i7-4770K, Intel i7-3930KAMD Cinebench R10 challenge AMD Cinebench R15 thread Intel Cinebench R15 thread

  3. #3
    Xtreme Member
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Bucharest
    Posts
    138
    Yeah, that's the plan

  4. #4
    Xtreme Addict
    Join Date
    May 2004
    Location
    Aland Islands, Finland
    Posts
    1,139
    Cant really say I'm surprised about it

    But good stuff nonetheless
    Asus Crosshair IV Extreme
    AMD FX-8350
    AMD ref. HD 6950 2Gb x 2
    4x4Gb HyperX T1
    Corsair AX1200
    3 x Alphacool triple, 2 x Alphacool ATXP 6970/50, EK D5 dual top, EK Supreme HF

  5. #5
    Xtreme Addict
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    SF
    Posts
    1,070
    nice

  6. #6
    Xtreme Addict
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Sweden, Linköping
    Posts
    2,034
    Wait isn't Propus supposed to be a native quad-core without L3 cache or am I just very very tired right now?
    SweClockers.com

    CPU: Phenom II X4 955BE
    Clock: 4200MHz 1.4375v
    Memory: Dominator GT 2x2GB 1600MHz 6-6-6-20 1.65v
    Motherboard: ASUS Crosshair IV Formula
    GPU: HD 5770

  7. #7
    Xtreme Member
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Budapest, Hungary
    Posts
    262
    then this die shot must be fake: http://www.siliconmadness.com/2009/0...-die-shot.html

    AMD's quad core with no L3 cache.
    As can clearly be seen, the die shot confirms that the CPU will have only 512KB of L2 cache per core.
    Last edited by beta; 08-21-2009 at 03:10 PM.
    1090T | CH4F | HIS HD5850 | TT EvoBlue 750W | TT Spedo Advance | CM Aquagate Max | Samsung S27A350

  8. #8
    Xtreme Mentor
    Join Date
    May 2008
    Location
    cleveland ohio
    Posts
    2,813
    great more wasted phenoms.... :/

    did they not say that it would be more expressive to do this :WTH:

    this why it cost $160 and not $100....
    HAVE NO FEAR!
    "AMD fallen angel"
    "Behold the gaseous stench of Skeletor's breakfast burrito!"
    Quote Originally Posted by Gamekiller View Post
    You didn't get the memo? 1 hour 'Fugger time' is equal to 12 hours of regular time.

  9. #9
    Xtreme Enthusiast
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Northern Ohio
    Posts
    661
    Would explain why the TDP is higher as well.

  10. #10
    Xtreme Addict
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Brisbane, Australia
    Posts
    1,264
    that's.. odd.
    and somewhat disapointing. I'm not sure I understand AMD's reasoning here. They made a native die for Dual core.. It seems logical to me to do the same for Value quads given the compeition's main advantage will be threading..

    I guess the fact it has 512kb vs 1MB is/was always a clue.

    Is It possible there will be some of both out there? (Much like early 2MB Core 2 duo, they were cut down Conroe's before moving to allendale die)

  11. #11
    Xtreme Member
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Bucharest
    Posts
    138
    this why it cost $160 and not $100....
    it will be around 100$, demon
    also i took a note of the stepping.. just have to find the note now

  12. #12
    Xtreme Addict
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Sweden, Linköping
    Posts
    2,034
    So it's yet another castrated Deneb... Was expecting cheap chips that would clock beyond awesome but with it's really the same die we/I don't need to guess anymore.
    SweClockers.com

    CPU: Phenom II X4 955BE
    Clock: 4200MHz 1.4375v
    Memory: Dominator GT 2x2GB 1600MHz 6-6-6-20 1.65v
    Motherboard: ASUS Crosshair IV Formula
    GPU: HD 5770

  13. #13
    I am Xtreme FlanK3r's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Czech republic
    Posts
    6,731
    or this first post is fake?... model/stepping for cores...

    P1 X4 9950 Agena - F23
    A X2 7750 Kuma - F23

    P2 X4 955 Deneb - F42
    P2 X4 810 Deneb - F42
    P2 X2 550 Deneb - F42
    A2 x2 250 Regor - F62
    A2 X4 XXX Propus - F52
    ROG Power PCs - Intel and AMD
    CPUs:i7-6950X, i7-5960X, 4x i7-7700K, i3-7350K, 2x i7-6700K, i5-6600K, R7-1800X, R7-1700X, 3x AMD FX-9590, 1x AMD FX-9370, 4x AMD FX-8350,1x AMD FX-8320,1x AMD FX-8300, 2x AMD FX-6300,2x AMD FX-4300, 3x AMD FX-8150, 2x AMD FX-8120 125 and 95W, AMD X2 555 BE, AMD x4 965 BE C2 and C3, AMD X4 970 BE, AMD x4 975 BE, AMD x4 980 BE, AMD X6 1090T BE, AMD X6 1100T BE, A10-7870K, Athlon 845, Athlon 860K,AMD A10-7850K, AMD A10-6800K, A8-6600K, 2x AMD A10-5800K, AMD A10-5600K, AMD A8-3850, AMD A8-3870K, 2x AMD A64 3000+, AMD 64+ X2 4600+ EE, Intel i7-980X, Intel i7-2600K, Intel i7-3770K,2x i7-4770K, Intel i7-3930KAMD Cinebench R10 challenge AMD Cinebench R15 thread Intel Cinebench R15 thread

  14. #14
    Xtreme Addict
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Brisbane, Australia
    Posts
    1,264
    well spotted Flanker..

    and RB-C2 Stepping information is missing also.

    certainly something a bit odd compared to other unlocked denebs (cache, and cores)

  15. #15
    Xtreme Member
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Bucharest
    Posts
    138
    i will post the stepping once my friend returns from work later tonight since flanker and majord are having trouble believing me..

  16. #16
    Xtreme Addict
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Brisbane, Australia
    Posts
    1,264
    Sorry Chinook. I should have said I don't doubt you at all, and I thank you for posting this early info..

    At first glance it appears you're the first to discover that Propus is NOT a native L3-less die..

    There are just some oddities with the model numbering that's all. There's no way i'd suggest your chip is not a Propus baded on just that

  17. #17
    Xtreme Enthusiast
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Hong Kong
    Posts
    967
    That's sweet , now I can't wait to grab one

    Gaming Rig
    CPU : AMD FX-8300 (Vcore 1.275V )
    HSF : Thermalright AXP140 with GELID WING 14
    MB : ASUS M5A88-M
    RAM : Corsair Vengeance DDR3-1600 LP 4GB x4
    VGA : Galaxy GTX660 2GB GDDR5
    PSU : FSP Aurum 500W 80PLUS GOLD
    Case : Lian-Li PC-A04
    SSD : Plextor M5S 256GB

  18. #18
    I am Xtreme FlanK3r's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Czech republic
    Posts
    6,731
    ok, we must waiting for benchmarks (superpi, winrar bench, wprime, cinebench, 3d marks, all with +cpu-z please)
    ROG Power PCs - Intel and AMD
    CPUs:i7-6950X, i7-5960X, 4x i7-7700K, i3-7350K, 2x i7-6700K, i5-6600K, R7-1800X, R7-1700X, 3x AMD FX-9590, 1x AMD FX-9370, 4x AMD FX-8350,1x AMD FX-8320,1x AMD FX-8300, 2x AMD FX-6300,2x AMD FX-4300, 3x AMD FX-8150, 2x AMD FX-8120 125 and 95W, AMD X2 555 BE, AMD x4 965 BE C2 and C3, AMD X4 970 BE, AMD x4 975 BE, AMD x4 980 BE, AMD X6 1090T BE, AMD X6 1100T BE, A10-7870K, Athlon 845, Athlon 860K,AMD A10-7850K, AMD A10-6800K, A8-6600K, 2x AMD A10-5800K, AMD A10-5600K, AMD A8-3850, AMD A8-3870K, 2x AMD A64 3000+, AMD 64+ X2 4600+ EE, Intel i7-980X, Intel i7-2600K, Intel i7-3770K,2x i7-4770K, Intel i7-3930KAMD Cinebench R10 challenge AMD Cinebench R15 thread Intel Cinebench R15 thread

  19. #19
    Xtreme Cruncher
    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    6,173
    This just shows that some of the Athlon X4s are salvaged Denebs,not that Propus is Deneb with disabled L3.The fact that CPUz shows it as Propus is probably just an error and it doesn't detect it properly.

  20. #20
    Xtreme Member
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Indonesia
    Posts
    144
    I knew that this would happen

    still, if it is sells for US$100, would definitely hurt intel's C2D E8000 (or C2Q8000 maybe?)

    as for overclocking, if that is true that this propus is a salvaged deneb, I can guess how does its OC. let's see if that L3 cache didn't broke at all

    benchmark please....

  21. #21
    Xtreme Member
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Karachi, Pakistan
    Posts
    389
    The Dieshot of the L3 Less Quad core was first discovered by Hans De Vries and the thread where he posted the die shot is located HERE

    It seems that maybe the Earlier Athlon II X4's with higher TDP are Phenom II's with locked cache and the energy efficient 45watt Athlon II X4's are the real Propus.
    [SIGPIC][/SIGPIC]

  22. #22
    2.4C killer
    Join Date
    May 2003
    Location
    San Diego, CA
    Posts
    2,081
    When can you buy one in the US? I just bought a Athlon II X2 240 for a under 100watt machine would be interesting to try to build a low watt quad with one of these

  23. #23
    Xtreme Addict
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Hungary (EU)
    Posts
    1,373
    The real Propus/Rana stepping is BL-C2.

    -

  24. #24
    Xtreme Addict
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Sweden, Linköping
    Posts
    2,034
    Quote Originally Posted by informal View Post
    This just shows that some of the Athlon X4s are salvaged Denebs,not that Propus is Deneb with disabled L3.The fact that CPUz shows it as Propus is probably just an error and it doesn't detect it properly.
    Not some, all of them has to be, or none of them. The difference in powerdraw would vary to much between 2 different dies where one of them has alot of "scrap silicon". I would even go as far as saying Propus will use a different 45nm process (AMDs server parts uses 2-3 different ones afaik).

    I trust Oliverda more than this source and still believe Propus is a L3-less die until I am proven otherwise by a reliable source.
    Last edited by Smartidiot89; 08-23-2009 at 01:15 AM.
    SweClockers.com

    CPU: Phenom II X4 955BE
    Clock: 4200MHz 1.4375v
    Memory: Dominator GT 2x2GB 1600MHz 6-6-6-20 1.65v
    Motherboard: ASUS Crosshair IV Formula
    GPU: HD 5770

  25. #25
    Xtreme Member
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Bucharest
    Posts
    138
    I have arranged a benchmarking session monday. Pics of the chip (and you'll get your info of stepping from there), bios screenshots, test results with and without L3, overclocking. Would that be reliable source?................
    If not, what is a reliable source for you Smartidiot89?

Page 1 of 5 1234 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •