Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 25 of 35

Thread: BlackOps: 4870 and 4870x2 POST problems

  1. #1
    Xtreme X.I.P.
    Join Date
    Nov 2002
    Location
    Shipai
    Posts
    34,647

    BlackOps: 4870 and 4870x2 POST problems

    Hi Guys,

    First of all make sure you use BIOS G30 or newer, there was a vga BIOS incompatibility problem with those cards on a couple of boards, ours included, and G30 and newer fix that problem
    It seems that using only 2 6pin vga power plugs can cause the cards to not boot reliably or run unstable, at least in the first pciE slot on the blackops.
    Apparently it might work fine if you use only one card, but as soon as you use a second or third card you need to use an 8 pin and 6 pin power plug and not just 2 6 pin power plugs.

    So remember to plug em good and give em all the juice they need if you want them to run xfire and clock high
    Last edited by saaya; 10-06-2008 at 04:53 PM.

  2. #2
    Xtreme Member
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    The Netherlands
    Posts
    251
    I'm having problems with a single 4870 (sapphire flashed to asus top bios I think, it's not my card). This is in combination with my blackops and it happens on all 3 slots. I'm using 2x6 pins cause this card doesn't have an 8-pin. I'm already using bios G30 so I'm thinking it might be the card itself. Just wondering if there are other known cases of these cards not working with G30 bios?

  3. #3
    Xtreme X.I.P.
    Join Date
    Nov 2002
    Location
    Shipai
    Posts
    34,647
    not that i heard of...
    so it doesnt boot at all?
    but it boots on other boards?

    i know that there was a problem with the asus 3870x2 card, but that card had issues on asus boards too, there was something wrong with the VGA bios iirc...
    but besides that i havent heard of any issues...

  4. #4
    Xtreme Member
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    The Netherlands
    Posts
    251
    I'll investigate further tomorrow. It wouldn't boot last night but I was also running the cpu on dice. Now that it's on air it boots fine with bios defaults. But last night I got a variety of debug codes: ff with fans spining, all fans spinning but no debug led, b2, b3, a0 and beeping. basically the whole bunch. I even tried a different psu. More will follow tomorrow, and if I feel confident I'll throw some more dice on the cpu and try it again:p

    edit: forgot to mention that last night everything was running without any hassle until I removed my 9800gtx and put in the 4870. the sh*t hit the fan when I changed gfx cards.
    Last edited by Gendo; 10-15-2008 at 04:21 PM.

  5. #5
    Xtreme Member
    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    302
    Can someone tell me why my 4870 isn't working on my blackops? =o)




    However, the main reason for my post. It's regarding pcie clock stability with the hd4870x2. When I use a single 4870x2 my pcie clock can't even reach 110mhz, however with 1, 2, or even 3 4870's I can get to 125mhz and pass all the futuremarks. On the single hd4870x2 or any other combination where the x2 is in the slots, pcie locks up at anything near 110mhz. I'm bummed again! =o(
    Last edited by NCspecV81; 10-16-2008 at 10:09 AM.

  6. #6
    Xtreme Member
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    The Netherlands
    Posts
    251
    It must have been one of these 2 things: the board got to cold from the dice while switching gfx card. OR it wouldn't boot because the gfx had too high values flashed into it. Cause on air it booted without any problems, the only problem I ran into was that the core and the mem had too high clocks that resulted in 12500 3dmarks06. I know that an 4870 combined with an E8600 @4500Mhz should not result in this so I started playing with the clocks and now I get 17700 3dmarks06. So i flashed a new bios into it and I'll once again try it with the cpu on dice this evening or tomorrow. I'll keep you posted.

  7. #7
    Xtreme Member
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Lewiston, ID USA
    Posts
    195
    Alright, G30 or newer, meaning there is a G31/32 etc? Where?
    Heatware: Broken
    Ebay Feedback: Brokennails

  8. #8
    Xtreme X.I.P.
    Join Date
    Nov 2002
    Location
    Shipai
    Posts
    34,647
    Quote Originally Posted by NCspecV81 View Post
    Can someone tell me why my 4870 isn't working on my blackops? =o)




    However, the main reason for my post. It's regarding pcie clock stability with the hd4870x2. When I use a single 4870x2 my pcie clock can't even reach 110mhz, however with 1, 2, or even 3 4870's I can get to 125mhz and pass all the futuremarks. On the single hd4870x2 or any other combination where the x2 is in the slots, pcie locks up at anything near 110mhz. I'm bummed again! =o(
    hmmm sounds like a limitation of the PLX chip amd uses on the 4870x2
    Or do you know if it can be clocked higher on other boards?

    Quote Originally Posted by Gendo View Post
    It must have been one of these 2 things: the board got to cold from the dice while switching gfx card. OR it wouldn't boot because the gfx had too high values flashed into it. Cause on air it booted without any problems, the only problem I ran into was that the core and the mem had too high clocks that resulted in 12500 3dmarks06. I know that an 4870 combined with an E8600 @4500Mhz should not result in this so I started playing with the clocks and now I get 17700 3dmarks06. So i flashed a new bios into it and I'll once again try it with the cpu on dice this evening or tomorrow. I'll keep you posted.
    yes, thats all i could think of as well...
    or maybe water in the pciE slot? but the card was on air right?
    and the board wasnt that cold right?
    hmmmm

    Quote Originally Posted by Broken View Post
    Alright, G30 or newer, meaning there is a G31/32 etc? Where?
    http://www.xtremesystems.org/forums/....php?p=3363175

  9. #9
    Xtreme Member
    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    302
    Quote Originally Posted by saaya View Post
    hmmm sounds like a limitation of the PLX chip amd uses on the 4870x2
    Or do you know if it can be clocked higher on other boards?



    yes, thats all i could think of as well...
    or maybe water in the pciE slot? but the card was on air right?
    and the board wasnt that cold right?
    hmmmm


    http://www.xtremesystems.org/forums/....php?p=3363175
    I haven't personally been over 110mhz on the pcie with the X2. However, I do have some friends with ASUS formula brand boards who can generally get around 120ish. Figured I'd bring it up incase you guys had time to look at it!

  10. #10
    Xtreme Member
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    The Netherlands
    Posts
    251
    Well I'm happy to report that everything is working fine this time. I still don't know if it was the board that got cold or the clocks on the 4870 that were too high.

    But hey, it's working now so what do I care

  11. #11
    Xtreme X.I.P.
    Join Date
    Nov 2002
    Location
    Shipai
    Posts
    34,647
    Quote Originally Posted by NCspecV81 View Post
    I haven't personally been over 110mhz on the pcie with the X2. However, I do have some friends with ASUS formula brand boards who can generally get around 120ish. Figured I'd bring it up incase you guys had time to look at it!
    hmmmm did you try bumping up nb and sb voltages? did they maybe mod their cards? higher gpu volts should help in getting the pciE interface clocked higher...

    Quote Originally Posted by Gendo View Post
    Well I'm happy to report that everything is working fine this time. I still don't know if it was the board that got cold or the clocks on the 4870 that were too high.

    But hey, it's working now so what do I care
    good to hear

  12. #12
    Xtreme Addict
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    UK
    Posts
    1,084
    MY 4870x2's came today, and i've spent the last 3 hours trying to get them working properly. The current problem that i can't seem to get rid of:

    http://xellotath.vox.com/library/vid...70ada0005.html
    TJ07 | Corsair HX1000W | Gigabyte EX58 Extreme | i7 930 @ 4ghz | Ek Supreme | Thermochill PA 120.3 | Laing DDC 12v w/ mod plexi top | 3x2gb Corsair 1600mhz | GTX 680 | Raid 0 300gb Velociraptor x 2 | Razer Lachesis & Lycosa | Win7 HP x64 | fluffy dice.

  13. #13
    Xtreme X.I.P.
    Join Date
    Nov 2002
    Location
    Shipai
    Posts
    34,647
    wow, looks like the cards are way out of sync there...
    is that with the latest drivers?

  14. #14
    Registered User
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    19
    are people still having problems with these cards? I was thinking of buying a sappire 4870 tomorrow maybe the 4870x2 if i feel like dumping that much money in a card.

  15. #15
    I am Xtreme
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Edmonton, Alberta
    Posts
    4,718
    On BlackOPs, yes, we need a proper bios for 4870x2's, but G32 does work semi-ok...

  16. #16
    Xtreme Member
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Delaware
    Posts
    217
    Quote Originally Posted by cadaveca View Post
    On BlackOPs, yes, we need a proper bios for 4870x2's, but G32 does work semi-ok...
    I have 2 BlackOps boards with dual 4870x2 cards and have not had a problem since G30 came out.
    tripgood

    Big hardware pile

  17. #17
    I am Xtreme
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Edmonton, Alberta
    Posts
    4,718
    So? We need an official bios, not beta...no support for end users with this board and 4870x2...is not good. I am glad your config works, but mine does not.

  18. #18
    Registered User
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    19
    Quote Originally Posted by tripgood View Post
    I have 2 BlackOps boards with dual 4870x2 cards and have not had a problem since G30 came out.
    Which card di you get then? I was thinking the Sapphire 4870x2 or the aus 4870x2 with the trifan.

  19. #19
    Xtreme Member
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Delaware
    Posts
    217
    Quote Originally Posted by KingGnome View Post
    Which card di you get then? I was thinking the Sapphire 4870x2 or the aus 4870x2 with the trifan.
    Either one would be a good choice.
    tripgood

    Big hardware pile

  20. #20
    Xtreme X.I.P.
    Join Date
    Nov 2002
    Location
    Shipai
    Posts
    34,647
    Quote Originally Posted by cadaveca View Post
    On BlackOPs, yes, we need a proper bios for 4870x2's, but G32 does work semi-ok...
    hmmm semi ok? what problems are you having?

    and yes, there should be a public bios with 4870x2 support, ill ask the bios engineers

  21. #21
    I am Xtreme
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Edmonton, Alberta
    Posts
    4,718
    honestly, I don't know what the root cause is, but this bios is very flakey for me. P05 much more stable.

    Also, dimm read delay and such varies on boot, without reason, making some boots ok, some not, when above 550FSB. 500FSB requires more real voltage than P05. PL8 @ P05, 1.25v. G32, 1.45v.

  22. #22
    Xtreme X.I.P.
    Join Date
    Nov 2002
    Location
    Shipai
    Posts
    34,647
    wow, really? same Trd?

  23. #23
    Xtreme Member
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Lewiston, ID USA
    Posts
    195
    So is there going to be an official bios that has support of two 4870X2's or what? I hate being mister negative but after two months of " yeah new bios is coming out soon" makes me think otherwise. That and the obvious reluctance of posting in the threads about a new bios. (Is the Black Ops the only X48 motherboard without official support of two 4870X2's, or is it common practice these days to rely on unsupported fixes?I know you are working hard on your new bread and butter but please don't forget those of us that have not jumped on that bandwagon yet. Realistically these should be easy fixes no? I can live with having my board not showing correct VTT as I found out about that here, or revised GTL ref table or whatever tweaks were planned... I would however like an official bios that supports two 4870X2's as I plan on getting another soon and don't like to hear from tech support that too bad, G30 is not supported. My system is running rock solid now that I have changed from the OCZ to G.Skill HZ dimm's so I don't foresee a problem, but you never know.

    Thanks,

    Mister Negative Meany guy
    Heatware: Broken
    Ebay Feedback: Brokennails

  24. #24
    I am Xtreme
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Edmonton, Alberta
    Posts
    4,718
    Quote Originally Posted by saaya View Post
    wow, really? same Trd?
    Yep. I've it left at as issues with the read fine delay....one boot 4/4/7/7, next boot 0/0/4/4...(dimm=1/2/3/4)


    Of course, the 4/4/7/7 is not stable, this issue is present even @ 333mhz FSB, and is causing issues. Nothing I adjust affects this it seems, and manual setting is of no use, as it seems read delay is set at boot, and bios adjsutments merely add/subtract from what the bios sets.

  25. #25
    Xtreme X.I.P.
    Join Date
    Nov 2002
    Location
    Shipai
    Posts
    34,647
    Quote Originally Posted by Broken View Post
    So is there going to be an official bios that has support of two 4870X2's or what? I hate being mister negative but after two months of " yeah new bios is coming out soon" makes me think otherwise. That and the obvious reluctance of posting in the threads about a new bios. (Is the Black Ops the only X48 motherboard without official support of two 4870X2's, or is it common practice these days to rely on unsupported fixes?I know you are working hard on your new bread and butter but please don't forget those of us that have not jumped on that bandwagon yet. Realistically these should be easy fixes no? I can live with having my board not showing correct VTT as I found out about that here, or revised GTL ref table or whatever tweaks were planned... I would however like an official bios that supports two 4870X2's as I plan on getting another soon and don't like to hear from tech support that too bad, G30 is not supported. My system is running rock solid now that I have changed from the OCZ to G.Skill HZ dimm's so I don't foresee a problem, but you never know.

    Thanks,

    Mister Negative Meany guy
    i already pushed for a P bios for Blackops with adjusted VTT reading and official 4870x2 support, im sorry its taking so long... its not me holding it back

    Quote Originally Posted by cadaveca View Post
    Yep. I've it left at as issues with the read fine delay....one boot 4/4/7/7, next boot 0/0/4/4...(dimm=1/2/3/4)


    Of course, the 4/4/7/7 is not stable, this issue is present even @ 333mhz FSB, and is causing issues. Nothing I adjust affects this it seems, and manual setting is of no use, as it seems read delay is set at boot, and bios adjsutments merely add/subtract from what the bios sets.
    sorry, i dont get what you mean...
    you mean when tweaking the memory clock skews it works, but once you shut down and boot again the same settings are not working anymore, or the settings are reset to default, or changed?

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •