X

    Subscribe to New Ads!

    Receive weekly ads in your inbox!



Page 1 of 28 123411 ... LastLast
Results 1 to 25 of 699

Thread: Unleash the Gladiator (RV670): 862MHz GPU Clock Limit Fixed

  1. #1
    Xtreme Legend
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Helsinki, Finland
    Posts
    1,698

    Unleash the Gladiator (RV670): 862MHz GPU Clock Limit Fixed

    As some of you may have noticed there is a strange limit in GPU frequency on RV670 based card.
    The maximum stable frequency seems to be around... exactly at 862MHz...

    I have seen some wild speculation about a driver problem or a GPU limitation.
    All wrong.

    Lets put it this way:

    There is a mean bouncer standing outside of your favorite bar (863MHz).
    Bouncer´s name: is PLL VCO Divider

    The frequency of GPU internal PLLs are changing with GPU frequency.
    At certain points the PLL must change it´s divider to maintain the frequency at correct range.
    If the divider is not changing for some reason the frequency of the PLL will raise too high and it will flip.
    This is what happening at 862MHz.

    It is pretty much the same thing on cars.
    To reach higher speeds you need to put in a bigger gear.

    The problem can be easily fixed by updating the new bios.
    Unfortunately I don´t have a bios for HD 3850 cards, but it should also be available soon.

    HD 3870 PLL VCO Fixed Bios v010.071


  2. #2
    OC Jedi (on stand-by)
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Germany
    Posts
    5,612
    Great find! You are a genius

    I can send you a 3850 BIOS if that helps you.
    オタク
    "Perfection is a state you should always try to attain, yet one you can never reach." - me =)

  3. #3
    Xtreme Legend
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Helsinki, Finland
    Posts
    1,698
    Quote Originally Posted by Fr3ak View Post
    Great find! You are a genius

    I can send you a 3850 BIOS if that helps you.
    The problem was fixed by AMD graphics department, not by me

  4. #4
    Nice Hardware!!!
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Finland/Tampere
    Posts
    1,852
    Great find and thanks for sharing this information.

    P.S Missäs mahtaa olla minun XFX680i?
    You are as good as your samples are!

  5. #5
    OC Jedi (on stand-by)
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Germany
    Posts
    5,612
    Thank you for posting anyway

    I just didnt think AMD would fix something that helps us to overclock their cards better
    オタク
    "Perfection is a state you should always try to attain, yet one you can never reach." - me =)

  6. #6
    Xtreme Legend
    Join Date
    Sep 2002
    Location
    Finland
    Posts
    1,711
    Great! Now I just need my Radeon HD 3870s
    Favourite game: 3DMark
    Work: Muropaketti.com - Finnish hardware site
    Views and opinions about IT industry: Twitter: sampsa_kurri

  7. #7
    Xtreme X.I.P.
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,682
    Now we need to have proper BIOS flashing tool

  8. #8
    Xtreme Guru
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Finland
    Posts
    4,332
    OMG now I'm looking forward to O/C results.
    Intel? Core i5-4670K @ 4.3 GHz | ASRock Extreme6 Z87 | G.Skill Sniper 2x8GB @ DDR4-1866 CL9 | Gigabyte GTX 970 OC Windforce 3x | Super Flower Titanium 1000W | ViewSonic VX2268wm 120Hz LCD | Phanteks PH-TC14PE | Logitech MX-518 | Win 7 x64 Professional | Samsung 850 EVO & 840 Pro SSDs

    If all people would share opinions in an objective manner, the world would be a friendlier place

  9. #9
    Great work Stilt

    Now if they could just fix the 1143MHz memory limit (2900's) as well.

  10. #10
    Xtreme X.I.P.
    Join Date
    Jun 2002
    Location
    Belgium
    Posts
    4,904
    As Cooper asked, which flashing tool can be used for this card?
    Might be usefull for current (and future) 3870 owners, so that they don't use the wrong tool and possibly destroy their cards.
    Rig #1
    Gigabyte P67A-UD4 trying to figure out this POS board
    2600k @ ?????
    2x2Gb GSkill RipJaws-X 1333 (7-7-7-21)
    ATI 5850
    Coba Nitrox 750W
    Watercooled with HK 3.0 CU, Watercool GPU-X³ 5870 Nickel, PA120.3, Laing Ultra with XSPC top


    Rig #2
    DFI UT P35-T2R (0317 bios)
    E8200 @ 4000 (1.216V) / 4100 (1.248V) / 4200 (1.296V) / 4300 (1.344V)
    2x2Gb Chaintech Apogee GT PC2-8500
    Powercolor 4870
    Corsair 520HX
    Watercooled with HK 3.0 CU, EK-FC4870, Feser tripple, Laing Ultra pump


    Quote Originally Posted by Movieman View Post
    I've got Supermicro boards that lasted longer than one of my marriages!

  11. #11
    Xtreme Addict
    Join Date
    May 2004
    Posts
    1,758
    This is very good news, thank you The Stilt

    Can't wait to see some updated OC results.

  12. #12
    Xtreme Addict
    Join Date
    May 2003
    Location
    Hopatcong, NJ
    Posts
    1,082
    This is great news to wake up to.

    When I get home from work today, I will flash my 3870 with this BIOS (which tool to use right now?). I got my card yesterday, and the first thing I did was replace the Stock Cooler with an Accelero S1, and strapped a 140mm Yate Loon to it. I've been running RTHDRIBL overnight at 857/1200 MHz, and my Load Temperatures are 40C with this cooler. Will post more pics and results after I get back from work today

    'Gaming' AMD FX-6300 @ 4.5GHz | Asus M5A97 | 16GB DDR3 2133MHz | GTX760 2GB + Antec Kuhler620 mod | Crucial m4 64GB + WD Blue 2x1TB Str
    'HTPC' AMD A8-3820 @ 3.5GHz | Biostar TA75A+ | 4GB DDR3 | Momentus XT 500GB | Radeon 7950 3GB
    'Twitch' AMD 720BE @ 3.5GHz | Gigabyte GA-78LMT-S2P | 4GB DDR3 | Avermedia Game Broadcaster

    Desktop Audio: Optical Out > Matrix mini DAC > Virtue Audio ONE.2 > Tannoy Reveal Monitors + Energy Encore 8 Sub
    HTPC: Optoma HD131XE Projector + Yamaha RX-V463 + 3.2 Speaker Setup

  13. #13
    Xtreme Enthusiast
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Imladris
    Posts
    979
    Now, let's see how high these things can clock.
    The little air system that could.


  14. #14
    Registered User
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    25
    tried to flash with winflash from bartpe disk an atiflash in dos from bootdisk, winflash says "no ati gfx detected" and atiflash says "ERROR 0FL01 ADAPTER NOT FOUND"

    So any ideo how to flash the damn bios?

  15. #15
    Like has already been mentioned; posting the BIOS is one thing but actually flashing the card is another.

    So many responses and a BIOS flash tool has not been posted.

  16. #16
    Registered User
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    25
    It was worth a try, so we know it won't work with atiflash and winatiflash :P

  17. #17
    Xtreme Mentor
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Spain, EU
    Posts
    2,947
    Yeah, where is that utility
    Friends shouldn't let friends use Windows 7 until Microsoft fixes Windows Explorer (link)


    Quote Originally Posted by PerryR, on John Fruehe (JF-AMD) View Post
    Pretty much. Plus, he's here voluntarily.

  18. #18
    Xtreme Addict
    Join Date
    May 2003
    Location
    Hopatcong, NJ
    Posts
    1,082
    Quote Originally Posted by Spuggi View Post
    tried to flash with winflash from bartpe disk an atiflash in dos from bootdisk, winflash says "no ati gfx detected" and atiflash says "ERROR 0FL01 ADAPTER NOT FOUND"

    So any ideo how to flash the damn bios?
    Just curious, but what version of ATI Winflash / ATIFlash did you try to use? http://www.techpowerup.com/downloads..._Flashing/ATI/ has versions dated 9/10/2007, Winflash 1.26.1 and ATIFlash 3.43.

    The versions linked to in the bios flashing thread in the mods section here seem to be a lot older

    'Gaming' AMD FX-6300 @ 4.5GHz | Asus M5A97 | 16GB DDR3 2133MHz | GTX760 2GB + Antec Kuhler620 mod | Crucial m4 64GB + WD Blue 2x1TB Str
    'HTPC' AMD A8-3820 @ 3.5GHz | Biostar TA75A+ | 4GB DDR3 | Momentus XT 500GB | Radeon 7950 3GB
    'Twitch' AMD 720BE @ 3.5GHz | Gigabyte GA-78LMT-S2P | 4GB DDR3 | Avermedia Game Broadcaster

    Desktop Audio: Optical Out > Matrix mini DAC > Virtue Audio ONE.2 > Tannoy Reveal Monitors + Energy Encore 8 Sub
    HTPC: Optoma HD131XE Projector + Yamaha RX-V463 + 3.2 Speaker Setup

  19. #19
    I don't think the Techpowerup version is set up to detect the RV670-based cards.

    The best thing to do is to go through DOS IMO....
    Last edited by SKYMTL; 11-20-2007 at 04:51 AM.

  20. #20
    Registered User
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    25
    hiho,
    i tried atiflash 3.43 from dos boot cd, getting the error, now i'll try the newer winflash version, but i don't think it'll work

  21. #21
    Funny....BIOS posted....no way to get it to work. So close, yet so far away. :P

  22. #22
    Registered User
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    25
    Ok, newest Winflash also not working ^^

  23. #23
    Xtreme Legend
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Helsinki, Finland
    Posts
    1,698
    I will upload the flasher as soon as I have the green light...

  24. #24
    Looks like we will need updated software then. Are you under XP or Vista?

    Maybe you should have waited to post the BIOS then too? You got all our hopes up.

  25. #25
    Registered User
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    25
    look above your post

    i use xp

Page 1 of 28 123411 ... LastLast

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •