Page 14 of 25 FirstFirst ... 41112131415161724 ... LastLast
Results 326 to 350 of 625

Thread: "Core Temp" - CPU Temerature monitoring tool

  1. #326
    I am Xtreme
    Join Date
    Nov 2002
    Location
    South FL, USA
    Posts
    4,951
    Quote Originally Posted by St3vil_68 View Post
    I'm having the same issue on an Abit 35 pro with 2 different 9650's. I am going to try them in a new board tomorrow and see if anything changes. BTW, my Q6600's temps are within 1-2 of each other on this board.

    what's your pack date?...also, do you have core #0 locked in at 51C at idle?

    which bios are you using on the Pro board with your 9650?...i hope it is the 16.b04 beta bios...that worked for me when i had the board up and running.
    BIOSTAR TPOWER I45 UNOFFICIAL THREAD

    BIOSTAR TPOWER BOLT MOD FOR HEATPIPE AND HEATSINK

    BIOSTAR TPOWER I45 BIOS FLASHING PROCEDURE

    ABIT IP35 PRO HEATPIPE MOD

    ABIT IP35 PRO BIOS FLASHING PROCEDURE

    IP35 Pro: 9650@4000Mhz, par overclocker; Freezone Elite; 4Gb GSkill DDR-800@DDR-1068 (2 x 2gb); XFX 8800 GTS; Areca 8X PCIe in Raid 0 working at 4x speed; 4-250 Gb (single platter) 7200.10 drives; Giga 3DAurora case with side window.

  2. #327
    Xtreme Member
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Zachary, La
    Posts
    232
    1 is L742A753 pack 12/07
    Other is L739A770 Pack 12/07

  3. #328
    Xtreme Member
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Zachary, La
    Posts
    232
    16.b04 beta bios and no temps are "locked".

  4. #329
    Xtreme X.I.P.
    Join Date
    Jun 2002
    Location
    Tel Aviv, Israel
    Posts
    1,142
    So a BIOS update "fixed" this?
    Member of Overclockers.com Folding @ Home team
    "<The_Coolest> you can't unwaste wasted CPU cycles" - Start FOLDing now!
    Main rig:
    AMD Ryzen 7 2700X / Mobo: Asrock Fatal1ty X470 / EVO 970 500GB + WD Blue 250GB + HDD / GPU: Dell RX 570 4GB / Mem: 2x16GB DDR4-3200 G.Skill 32GTZKW TridentZ - 32GB total / PSU: Seasonic Prime Ultra Gold 650W
    Secondary rigs:
    Core i7 2600K 3.4GHz @ 4.3GHz (Scythe Mugen2) / Mobo: Biostar TP67XE / 2x Inland Pro 120GB / GPU: HD5450 / Mem: 4x4GB DDR3-1600 G.Skill 8GBXL RipJawsX - 16GB total / PSU: Seasonic S12II 620W.
    Core i3 540 3.06GHz @ 4.0GHz (Freezer 7 Pro) / Mobo: MSI H55M-ED55 / GPU: Integrated / Mem: 4x2GB DDR3-1600 G.Skill 4GBRL RipJaws - 8GB total / PSU: Antec 380W.

    Core Temp - Accurate temperature monitor for Intel's Core/Core 2 and AMD64 processors

  5. #330
    Xtreme Member
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Zachary, La
    Posts
    232
    Quote Originally Posted by The Coolest View Post
    So a BIOS update "fixed" this?

    No, at least not the 16.b04.

  6. #331
    I am Xtreme
    Join Date
    Nov 2002
    Location
    South FL, USA
    Posts
    4,951
    Quote Originally Posted by The Coolest View Post
    So a BIOS update "fixed" this?

    no, it did not...i have the IP35 Pro in the closet, at the moment...when i was using the Pro board with the 9650 and the beta 16.b04, my 9650 still had a locked 51C on core #0.
    Last edited by Ace-a-Rue; 01-05-2008 at 07:34 AM.
    BIOSTAR TPOWER I45 UNOFFICIAL THREAD

    BIOSTAR TPOWER BOLT MOD FOR HEATPIPE AND HEATSINK

    BIOSTAR TPOWER I45 BIOS FLASHING PROCEDURE

    ABIT IP35 PRO HEATPIPE MOD

    ABIT IP35 PRO BIOS FLASHING PROCEDURE

    IP35 Pro: 9650@4000Mhz, par overclocker; Freezone Elite; 4Gb GSkill DDR-800@DDR-1068 (2 x 2gb); XFX 8800 GTS; Areca 8X PCIe in Raid 0 working at 4x speed; 4-250 Gb (single platter) 7200.10 drives; Giga 3DAurora case with side window.

  7. #332
    Xtreme Addict
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    United Kingdom
    Posts
    1,597
    Quote Originally Posted by The Coolest View Post
    One of my ideas was that maybe each core had it's own Tjunction, but looking at the dump tells me that they all have a Tjunction Max of 105C.
    I don't know why there is such a difference between cores.
    Either a poor callibration of the DTS or maybe bad contact between the cores and the IHS (just shooting in the dark)
    Thanks for looking Arthur
    What does it mean if there is a bad calibration of the DTS?
    would this be fixable with a BIOS update or a Core Temp Update?
    Also another thing, why is there such a huge difference between core temp and ASUS probe?
    ie ASUS Probe reports CPU @ 16C yet coretemp reports 31 31 52 52.
    Is this because ASUS have a BIOS problem?
    John

  8. #333
    I am Xtreme
    Join Date
    Nov 2002
    Location
    South FL, USA
    Posts
    4,951
    i'd think DTS is a core problem versus a bios problem.
    BIOSTAR TPOWER I45 UNOFFICIAL THREAD

    BIOSTAR TPOWER BOLT MOD FOR HEATPIPE AND HEATSINK

    BIOSTAR TPOWER I45 BIOS FLASHING PROCEDURE

    ABIT IP35 PRO HEATPIPE MOD

    ABIT IP35 PRO BIOS FLASHING PROCEDURE

    IP35 Pro: 9650@4000Mhz, par overclocker; Freezone Elite; 4Gb GSkill DDR-800@DDR-1068 (2 x 2gb); XFX 8800 GTS; Areca 8X PCIe in Raid 0 working at 4x speed; 4-250 Gb (single platter) 7200.10 drives; Giga 3DAurora case with side window.

  9. #334
    Xtreme X.I.P.
    Join Date
    Jun 2002
    Location
    Tel Aviv, Israel
    Posts
    1,142
    I think so too.
    Could be defective\poorly calibrated DTS.

    Calibration is done at the Intel fab and BIOS updates can't fix this as its individual for every CPU.
    Member of Overclockers.com Folding @ Home team
    "<The_Coolest> you can't unwaste wasted CPU cycles" - Start FOLDing now!
    Main rig:
    AMD Ryzen 7 2700X / Mobo: Asrock Fatal1ty X470 / EVO 970 500GB + WD Blue 250GB + HDD / GPU: Dell RX 570 4GB / Mem: 2x16GB DDR4-3200 G.Skill 32GTZKW TridentZ - 32GB total / PSU: Seasonic Prime Ultra Gold 650W
    Secondary rigs:
    Core i7 2600K 3.4GHz @ 4.3GHz (Scythe Mugen2) / Mobo: Biostar TP67XE / 2x Inland Pro 120GB / GPU: HD5450 / Mem: 4x4GB DDR3-1600 G.Skill 8GBXL RipJawsX - 16GB total / PSU: Seasonic S12II 620W.
    Core i3 540 3.06GHz @ 4.0GHz (Freezer 7 Pro) / Mobo: MSI H55M-ED55 / GPU: Integrated / Mem: 4x2GB DDR3-1600 G.Skill 4GBRL RipJaws - 8GB total / PSU: Antec 380W.

    Core Temp - Accurate temperature monitor for Intel's Core/Core 2 and AMD64 processors

  10. #335
    Xtreme Addict
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    United Kingdom
    Posts
    1,597
    Quote Originally Posted by The Coolest View Post
    I think so too.
    Could be defective\poorly calibrated DTS.

    Calibration is done at the Intel fab and BIOS updates can't fix this as its individual for every CPU.
    Oh no

    That is disapointing, so basically I am trapped with a chip which either has 2 cores running exceedingly hot or 2 defective TDiodes?

    IMHO that shouldn't happen on a £600 CPU!

    Any suggestions?

    Shall I try for an RMA?

    John

  11. #336
    I am Xtreme
    Join Date
    Nov 2002
    Location
    South FL, USA
    Posts
    4,951
    Quote Originally Posted by JohnZS View Post
    Oh no

    That is disapointing, so basically I am trapped with a chip which either has 2 cores running exceedingly hot or 2 defective TDiodes?

    IMHO that shouldn't happen on a £600 CPU!

    Any suggestions?

    Shall I try for an RMA?

    John

    are you beyond the return policy with your seller for defective hardware?...if so, then the only way to get an exchange is to call Intel tech support...i tried but i got the stone-wall treament from a guy who is in costa rica...he spoke very good english but he wasn't going to give an inch in allowing me an RMA.

    i was able to return my 9650 to the online retailer since i was one day before the 30 day policy expired...shew!...should have a new one in 5-7 days....i am hoping it is not the same pack date.
    BIOSTAR TPOWER I45 UNOFFICIAL THREAD

    BIOSTAR TPOWER BOLT MOD FOR HEATPIPE AND HEATSINK

    BIOSTAR TPOWER I45 BIOS FLASHING PROCEDURE

    ABIT IP35 PRO HEATPIPE MOD

    ABIT IP35 PRO BIOS FLASHING PROCEDURE

    IP35 Pro: 9650@4000Mhz, par overclocker; Freezone Elite; 4Gb GSkill DDR-800@DDR-1068 (2 x 2gb); XFX 8800 GTS; Areca 8X PCIe in Raid 0 working at 4x speed; 4-250 Gb (single platter) 7200.10 drives; Giga 3DAurora case with side window.

  12. #337
    Xtreme Member
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Vienna, Austria
    Posts
    329
    Quote Originally Posted by The Coolest View Post
    One of my ideas was that maybe each core had it's own Tjunction, but looking at the dump tells me that they all have a Tjunction Max of 105C.
    hi art,

    long time no hear - i have not been around for some time.

    was reading the last few pages of this thread and your statement made me to jump on this train.

    i'm very interested in the functionality around DTS and coretemp measurements. in the old days of e6400 about a year ago the DTS reported temps as an offset to TCC activation threshold.

    has this changed for newer processors? is DTS now reporting the offset to Tjmax and not TCC activation anymore?

    also, in the past it was impossible to read TCC activation threshold through any registers. reading your statement i get the feeling Tjmax can be read in an MSR - is this correct?

    could you please give me a few words on this? if you prefer, you can also pm me. as i'm registered over on the ALCPU Forums you can find my email there if you don't have it anymore anyway.

    cheers
    Processor: Intel Core i7 990X
    Motherboard: ASUS Rampage III Extreme
    Memory: Corsair CMT6GX3M3A2000C8
    Video Card: MSI N680GTX Lightning
    Power Supply: Seasonic S12 650W
    Case: Chieftec BH-01B-B-B

  13. #338
    Xtreme Addict
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    United Kingdom
    Posts
    1,597
    Quote Originally Posted by Ace-a-Rue View Post
    are you beyond the return policy with your seller for defective hardware?...if so, then the only way to get an exchange is to call Intel tech support...i tried but i got the stone-wall treament from a guy who is in costa rica...he spoke very good english but he wasn't going to give an inch in allowing me an RMA.

    i was able to return my 9650 to the online retailer since i was one day before the 30 day policy expired...shew!...should have a new one in 5-7 days....i am hoping it is not the same pack date.
    Thanks I've got an RMA number and they are collecting it on Wednesday, I am packaging it all up afterwork tomorrow. I'm not sure when I will get my replacement, but they had no problems with the reason I gave as it could be a potential for serious damage.

    I'm not sure if it is related but during video encoding or wprime after 30 mins Core3 starts to go mad and I "lose" it's sensor (it goes blank) and the wprime thread laggs for core 3 by 3%! (after 30mins) and video encoding slows down. It's as if I "lose" a core.

    Hopefully I will get a replacement within 2 weeks which as less then 5C spread between all 4 cores.

    John

  14. #339
    I am Xtreme
    Join Date
    Nov 2002
    Location
    South FL, USA
    Posts
    4,951
    glad to hear that you got an easy resolution.

    supershanks in the abit IX38 thread told me he got a bad E6600 or E6400...he thought the board was bad and therefore, he replaced that first...same problem...not until he took the cpu back and got a replacement did everything run smoothly.
    BIOSTAR TPOWER I45 UNOFFICIAL THREAD

    BIOSTAR TPOWER BOLT MOD FOR HEATPIPE AND HEATSINK

    BIOSTAR TPOWER I45 BIOS FLASHING PROCEDURE

    ABIT IP35 PRO HEATPIPE MOD

    ABIT IP35 PRO BIOS FLASHING PROCEDURE

    IP35 Pro: 9650@4000Mhz, par overclocker; Freezone Elite; 4Gb GSkill DDR-800@DDR-1068 (2 x 2gb); XFX 8800 GTS; Areca 8X PCIe in Raid 0 working at 4x speed; 4-250 Gb (single platter) 7200.10 drives; Giga 3DAurora case with side window.

  15. #340
    Xtreme Addict
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    United Kingdom
    Posts
    1,597
    Quote Originally Posted by Ace-a-Rue View Post
    glad to hear that you got an easy resolution.

    supershanks in the abit IX38 thread told me he got a bad E6600 or E6400...he thought the board was bad and therefore, he replaced that first...same problem...not until he took the cpu back and got a replacement did everything run smoothly.
    Thanks Ace-a-Rue
    It's all packaged up now, so I'm back on my old S478 P4 now.
    I should get my replacement nextweek. (providing they are still in stock).
    I included a brief resumé of the problem and a picture of coretemp and taskmanager just in case the "testers" just pop in the CPU and say "Oh it POSTS therefore nothing is wrong".

    I'll have a dig through that thread to see how supershanks turned out before and after RMA.
    Thanks
    John

  16. #341
    I am Xtreme
    Join Date
    Nov 2002
    Location
    South FL, USA
    Posts
    4,951
    i'm getting this sick feeling that intel is having quality control issues.
    Last edited by Ace-a-Rue; 01-09-2008 at 05:03 PM.
    BIOSTAR TPOWER I45 UNOFFICIAL THREAD

    BIOSTAR TPOWER BOLT MOD FOR HEATPIPE AND HEATSINK

    BIOSTAR TPOWER I45 BIOS FLASHING PROCEDURE

    ABIT IP35 PRO HEATPIPE MOD

    ABIT IP35 PRO BIOS FLASHING PROCEDURE

    IP35 Pro: 9650@4000Mhz, par overclocker; Freezone Elite; 4Gb GSkill DDR-800@DDR-1068 (2 x 2gb); XFX 8800 GTS; Areca 8X PCIe in Raid 0 working at 4x speed; 4-250 Gb (single platter) 7200.10 drives; Giga 3DAurora case with side window.

  17. #342
    Xtreme Addict
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    United Kingdom
    Posts
    1,597
    Quote Originally Posted by Ace-a-Rue View Post
    i getting this sick feeling that intel is having quality control issues.
    I hope not, but I sort of feel the same as our pack dates were the same (11/21) Perhaps the damage MIGHT have been caused in transit from the Intel Factory?

    Or because 45nm process is still in it's early days...perhaps a few teething problems as they ramp up the process?

    John

  18. #343
    I am Xtreme
    Join Date
    Nov 2002
    Location
    South FL, USA
    Posts
    4,951
    the 2nd sentence is more like it.
    BIOSTAR TPOWER I45 UNOFFICIAL THREAD

    BIOSTAR TPOWER BOLT MOD FOR HEATPIPE AND HEATSINK

    BIOSTAR TPOWER I45 BIOS FLASHING PROCEDURE

    ABIT IP35 PRO HEATPIPE MOD

    ABIT IP35 PRO BIOS FLASHING PROCEDURE

    IP35 Pro: 9650@4000Mhz, par overclocker; Freezone Elite; 4Gb GSkill DDR-800@DDR-1068 (2 x 2gb); XFX 8800 GTS; Areca 8X PCIe in Raid 0 working at 4x speed; 4-250 Gb (single platter) 7200.10 drives; Giga 3DAurora case with side window.

  19. #344
    Xtreme Member
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Thailand
    Posts
    373
    Thank
    • i7 920 D0
    • Gigabyte X58A-UD3R
    • Corsair Dominator 12GB
    • MSI GTX 660 Ti Power Edition OC 2GB
    • OCZ Vertex 4 128GB
    • WD1002FAEX 1TB
    • Corsair HX850W
    • CaseLabs Magnum TH10
    • Dell UltraSharp U2410
    • Logitech G500
    • SteelSeries QcK Mass
    • Klipsch ProMedia 2.1 THX

  20. #345
    I am Xtreme
    Join Date
    Nov 2002
    Location
    South FL, USA
    Posts
    4,951
    replacement 9650 arrived today with a pack date of 12/07/2007...i'm hoping that the core temps are within +/- 3-4C of each other.
    BIOSTAR TPOWER I45 UNOFFICIAL THREAD

    BIOSTAR TPOWER BOLT MOD FOR HEATPIPE AND HEATSINK

    BIOSTAR TPOWER I45 BIOS FLASHING PROCEDURE

    ABIT IP35 PRO HEATPIPE MOD

    ABIT IP35 PRO BIOS FLASHING PROCEDURE

    IP35 Pro: 9650@4000Mhz, par overclocker; Freezone Elite; 4Gb GSkill DDR-800@DDR-1068 (2 x 2gb); XFX 8800 GTS; Areca 8X PCIe in Raid 0 working at 4x speed; 4-250 Gb (single platter) 7200.10 drives; Giga 3DAurora case with side window.

  21. #346
    Xtreme Addict
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    United Kingdom
    Posts
    1,597
    Quote Originally Posted by Ace-a-Rue View Post
    replacement 9650 arrived today with a pack date of 12/07/2007...i'm hoping that the core temps are within +/- 3-4C of each other.
    That's good news, I hope your temps and everything work out as they should do
    I will not be getting my replacement until next week, the fustrating thing is that the courier collected it on Wednesday but they have still not received it yet as it is at a sorting office. Hopefully they will receive it just before the weekend.

    John

  22. #347
    I am Xtreme
    Join Date
    Nov 2002
    Location
    South FL, USA
    Posts
    4,951
    here is the new 9650 at stock speed...temps are more reasonable....posted in another thread so the link is provided:

    http://www.xtremesystems.org/forums/...3&postcount=32
    BIOSTAR TPOWER I45 UNOFFICIAL THREAD

    BIOSTAR TPOWER BOLT MOD FOR HEATPIPE AND HEATSINK

    BIOSTAR TPOWER I45 BIOS FLASHING PROCEDURE

    ABIT IP35 PRO HEATPIPE MOD

    ABIT IP35 PRO BIOS FLASHING PROCEDURE

    IP35 Pro: 9650@4000Mhz, par overclocker; Freezone Elite; 4Gb GSkill DDR-800@DDR-1068 (2 x 2gb); XFX 8800 GTS; Areca 8X PCIe in Raid 0 working at 4x speed; 4-250 Gb (single platter) 7200.10 drives; Giga 3DAurora case with side window.

  23. #348
    Xtreme Member
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Zachary, La
    Posts
    232
    Quote Originally Posted by Ace-a-Rue View Post
    here is the new 9650 at stock speed...temps are more reasonable....posted in another thread so the link is provided:

    http://www.xtremesystems.org/forums/...3&postcount=32

    That's great Ace, but I have 2 with same pack date, 1 reads temps about like your new one and 1 like your old. I'm beginning to think there may be some QC issues at Intel...

  24. #349
    Xtreme X.I.P.
    Join Date
    Jun 2002
    Location
    Tel Aviv, Israel
    Posts
    1,142
    Looks good
    Member of Overclockers.com Folding @ Home team
    "<The_Coolest> you can't unwaste wasted CPU cycles" - Start FOLDing now!
    Main rig:
    AMD Ryzen 7 2700X / Mobo: Asrock Fatal1ty X470 / EVO 970 500GB + WD Blue 250GB + HDD / GPU: Dell RX 570 4GB / Mem: 2x16GB DDR4-3200 G.Skill 32GTZKW TridentZ - 32GB total / PSU: Seasonic Prime Ultra Gold 650W
    Secondary rigs:
    Core i7 2600K 3.4GHz @ 4.3GHz (Scythe Mugen2) / Mobo: Biostar TP67XE / 2x Inland Pro 120GB / GPU: HD5450 / Mem: 4x4GB DDR3-1600 G.Skill 8GBXL RipJawsX - 16GB total / PSU: Seasonic S12II 620W.
    Core i3 540 3.06GHz @ 4.0GHz (Freezer 7 Pro) / Mobo: MSI H55M-ED55 / GPU: Integrated / Mem: 4x2GB DDR3-1600 G.Skill 4GBRL RipJaws - 8GB total / PSU: Antec 380W.

    Core Temp - Accurate temperature monitor for Intel's Core/Core 2 and AMD64 processors

  25. #350
    Xtreme Member
    Join Date
    Jun 2004
    Posts
    407
    Just got my 9650 going tonight...Using fusion 120.3 to cool just the cpu...

    Here are my temps
    32/27/27/29 1.49V Windows...

    Cpu is a 39A 12/07
    Asus Rampage 3 Extreme
    920@4400 1.34(Thanks UTnorris)
    3x2g Gskill Perfect Storm @2000mhz
    2x Asus Gtx480
    300g WD Raptor
    1tb WD Sata 3 Backup
    MMUFO/120.3x3/HK 3.0/EK Nb/sb
    Dell 27"

Page 14 of 25 FirstFirst ... 41112131415161724 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •