PDA

View Full Version : No NCQ on Raptor dispite installing properly..



S1nn3r
10-28-2005, 11:39 AM
Installed windows useing the "F6 Disk" for getting the correct SATA/Raid drivers installed, and have also installed Intel Chipset INF's and the Matrix Raid application. However in the Matrix Raid app NCQ is showing as not available, anyone know whats going on ?

Ugly n Grey
10-28-2005, 11:50 AM
Does that Intel Chipset support NCQ? what board is it?

[XC] leviathan18
10-28-2005, 12:04 PM
easy raptors doesnt support NCQ :P they support tcq iirc

Ugly n Grey
10-28-2005, 12:10 PM
the 74's support NCQ I thought?

[XC] leviathan18
10-28-2005, 01:02 PM
actually they dont... they support tcq im pretty sure of that

Ugly n Grey
10-28-2005, 01:09 PM
Yup yup absolutely correct.... TCQ not NCQ whatsoever and most controllers do not support TCQ as only the Raptors are using it...

Of note on single user systems, almost all benchmarks and load times are decreased when turning NCQ off....

Edit: made a booboo originally said increased instead of decreased

[XC] leviathan18
10-28-2005, 01:54 PM
do i win a cookie??????

Ugly n Grey
10-28-2005, 01:57 PM
I've got some Viva Puffs I haven't licked yet. :D

S1nn3r
10-28-2005, 02:20 PM
Ah well, I take it lack of NCQ isnt going to slow down the screamer of a HD that is the Raptor anyway ?

Ugly n Grey
10-28-2005, 02:37 PM
Exactly, TCQ and NCQ shine in multi user enviroments, but actually add overhead in single user environments. So having it turned off is a good thing.

dicecca112
10-28-2005, 03:03 PM
NCQ is only on SATA II interfaces and up

[XC] leviathan18
10-28-2005, 03:45 PM
actually it doesnt belong to sata II you can see many sata II HDD withouth NCQ or many sata I HDD with NCQ

sata II HDD are 3gbps (300MBPS) and NCQ

o UnG i will take those i want to taste candian cookies

nn_step
10-28-2005, 08:03 PM
NONE of the current raptors support it but the Raptor2s are supposed to with 3Gbps transfer speeds and a hot plug support...